2016. május 31., kedd

Kötéltánc - The walk


Philippe Petit 1974-ben néhány elszánt cinkostársával elkövette a világ egyik legcsodálatosabb, legámulatbaejtőbb, legelképesztőbb, leg-leg-leg „bűncselekményét”. A néhány fős csapat hosszas tervezés és előkészület után 1974. augusztus 6-án „bevette” az épp akkor épülő World Trade Center ikertornyait.
Nevezetesen: Petit, a gyakorló kötéltáncos, biztosíték nélkül átsétált a két torony között kifeszített 200 kilogrammos drótkötélen.  Több ízben is!!! 400 m-es magasságban!!! Tökre illegálisan!!! A francia úriember már 1971-ben felhívta magára a világ figyelmét, amikor a párizsi Notre Dame két tornya között sétafikált – szintén engedély nélkül. 1973-ban a sydney-i Kikötőhíd két pillérje között kelt át hasonló módon. Mindkét alkalommal a rendőrök vezették el a fanatikus franciát.
1974-ben azonban Petit valami egészen nagyszabásúra készült és vágyott…


A Kötéltánc c. Robert Zemeckis mozi a most 66 éves világhírű kötéltáncos World Trade Center-es mutatványát, s az arra való alapos felkészülést mutatja be, egészen szórakoztató módon. Már-már bántóan szórakoztatóan… Hiányzik belőle az a „súly” és alaposság, amely James Marsh 2008-as, ugyanezt a témát feldolgozó, kiváló, BAFTA-t és Oscar-t nyert dokumentumfilmjében (Man on wire) megvan… 


Egy új Zemeckis-filmre azért illik odafigyelni, tekintve, hogy az úriembernek olyan csodás, grandiózus alkotásokat köszönhetünk, mint a Forrest Gump, vagy a Számkivetett.
Zemeckis ért az emberi lélek sallangmentes ábrázolásához, jelen esetben azonban épp főszereplőjére felejtett el odakoncentrálni. A direktor urat túlságosan lenyűgözte a francia kötéltáncos teljesítménye - a karakter maga háttérbe szorult...
Így a felvezetés kicsit elnagyolt és felszínes... Nem ismerjük meg a valós motivációt, sem a tényleges indíttatást…
A rendező a végjátékban aztán lehengerlő látvánnyal kárpótol! Tériszonyosok, csak óvatosan! A WTC legtetején játszódó utolsó bő félóra pazar mozgóképes orgia, Dariusz Wolski elképesztően ötletes felvételeivel – CGI, green box ide vagy oda… Az ilyen jelenetekért csodáljuk a „filmet”, ezért lenyűgöző a „mozi”!


Ráadásul Zemeckisnek azt is sikerül elérnie, hogy szarrá izguljuk magunkat, pedig tudjuk jól, hogy Petit-nek a haja szála sem görbült az ikertornyok közti „levitatív” – spirituális (?) - élmény során.
Hiába, ez történik, amikor profi irányít!  

75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése