2016. május 5., csütörtök

Szcientológia, avagy a hit börtöne - Going clear: Scientology and the Prison of Belief


A szcientológia az a vallási (?) közösség, mely miatt az ügyeletes hollywoodi bájgúnár, Tom Cruise ellehetetlenítette Katie Holmes-al való házasságát – és magát Katie-t is -, illetőleg, mint az a filmből kiderül, Nicole Kidman – az egykori feleség - is többek között a szekta miatt hagyta faképnél a filmsztárt…


Az Oscar-díjas dokufilmes, Alex Gibney mozija már a címével is „sejteti”, hogy bizony nem a szcientológus propagandát hivatott erősíteni. Kőkemény „leleplező film” ez, sokkoló pillanatokkal, már-már hihetetlen, eddig sosem hallott/látott részletekkel a világ egyik legbelterjesebb, legmegközelíthetetlenebb, legrejtélyesebb, és egyben legveszélyesebb szektájáról.
S hogy hogyan tett szert több mint 3 milliárd dolláros (!!!) vagyonra a szcientológia egyház, mit jelent az auditálás a szekta olvasatában, kicsoda valójában L. Ron Hubbard, a szcientológia atyja, s a Dianetika c. – nagyjából a Mein Kampf szélsőségességével egyenértékű – szcientológia alapmű – Biblia (?) – szerzője, mi köze a szcientológiához a hollywoodi hírességeknek, stb., stb. ?
A „vallás” szorításából kiszabadult emberek teregetik ki a szennyest; olyan fazonok pl., akik a Hubbard utáni érában komoly szerepet vállaltak az egyház működésében/működtetésében, s a mostani vezető David Miscavige közvetlen segítői voltak. De szót kap a kétszeres Oscar-díjas Paul Haggis rendező is, aki feleségével egyetemben több évtizedig hódolt a szcientológia mondvacsinált tanainak. 


Ez kérem valóban maga a nagybetűs ’őrület’. Kétség nem fér hozzá, hogy Hubbard tébolyult volt, másodvonalbeli sci-fi író, aki eszement, beteg fantazmagóriáira alapozva húzta fel a szcientológia egyházának „homokvárát”, s sikerült olyan csatlósokat – gyenge, személyiségzavaros embereket - maga köré gyűjtenie, akik osztoztak agyament nézeteiben. Volt már erre példa a történelem során, nem meglepő a dolog…
Hubbard filozófiája olcsó sci-fi ponyvákon alapszik, mégis hatalmas méretűre tudta duzzasztani birodalmát. Ideológiájának hagyatékát a szintén eszelős tekintetű, David MiscavigeHubbard egykori jobb keze - ápolja immáron 30 esztendeje.
Maga Hubbard felesége is megszólal a filmben, aki szintén tajtékzó „lunaticnak” írja le ex-férjét. Sarah Northrup szerint Hubbard már az ’50-es években is azt szajkózta, hogy „ha meg akarsz gazdagodni, alapíts vallást”, így nem csoda, hogy az agyament fantaszta végül tető alá is hozta ördögi tervét. 


Alex Gibney filmje magával ragad, beszippant; vélhetően sokáig nem fogjuk feledni Tom Cruise háborodott arckifejezését és kacaját, sem John Travolta zavaros/zavart okfejtéseit a szcientológia egyetemességéről; de a sorozat sztár Jason Beghe nyers őszintesége is emlékezetes marad…


Kérdéseink ugyan még lettek volna, de így is egy nagyon kompakt, nagyon részletes, elgondolkodtató munka a Szcientológia, avagy a hit börtöne.
Erős anyag, erős utórengésekkel.

85%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése