2016. május 22., vasárnap

Star Wars: Az ébredő Erő - Star Wars: Episode VII - The Force Awakens


Már írtunk róla, nem is olyan rég - a Cloverfield Lane 10 kapcsán -, de muszáj ismét megjegyeznünk: J.J. Abrams a 2010-es évek „ereje teljében lévő James Cameron-ja”.
Abrams szép lassan Hollywood egyik megkerülhetetlen filmes gurujává érett, s jelen pillanatban ő szállítja az álomgyár legnívósabb blockbustereit a nagyközönségnek.
Amikor felmerült a neve az új Star wars epizód kapcsán, még a vaskalapos rajongók is nyugodtan dőltek hátra: jó kezekbe került a franchise! Jöjjön hát a folytatás, támasszuk fel tetszhalott állapotából a klasszikus űroperát, és különben is: a fenébe már az előzményfilmekkel! 


A ’83-as Jedi visszatér után tehát folytatódik az intergalaktikus sci-fi kaland!
32 év távlatából azért nyilván nem kis kihívást jelentett a Disney – és legfőképp Abrams – számára a „defibrillálás”.  
Nem csak szimplán egy franchise új részét kellett tető alá hoznia a stábnak. George Lucas komplex, remekül felépített univerzumához kellett hozzátenni a tutit, s újjáéleszteni a klasszikus sorozatot úgy, hogy mind az elvetemült rajongók, mind pedig az „új kor szülöttei” – akik csupán most ismerkednek a „galaxissal” – egyaránt elégedettek legyenek. 


J.J. Abrams sikeresen vette az akadályt! Filmje hozza a ’80-as évek elején készült részek sajátos hangulatát, benne van a klasszikus retro-íz, ami miatt imádjuk a kultikus trilógiát, de a modern kor követelményeinek is abszolút megfelel a cucc. Nagyon látványos, tempós és akciódús lett Az ébredő erő!
Lawrence Kasdan vezényletével a forgatókönyvíró gárda ügyesen szőtte össze a ’83-ban készült Jedi visszatérrel az új részt. Feltűnnek a régi szereplők, Han Solo és Leia, s bár Solo – vagyis Harrison Ford – haja már meglehetősen deres, mégsem válik önmaga paródiájává a karakter. 


Minden pozitívuma ellenére azért „természetesen” nem lehetünk maximálisan elégedettek a filmmel. Abrams biztonsági játékot űz: körzővel-vonalzóval szerkesztett a sztori; hiányoltuk a vakmerőséget, na! Tudod olyan ez, mint mikor Trujillo bekerült a Metallica-ba... Hiába nagyszerű basszgitáros, saját elmondása szerint is eleinte hangról hangra levette Jason Newsted témáit és stílusát - akkora volt részéről a respekt az előd iránt…
Ez egyrészt nemes gesztus, másrészt azonban az invenció gátja. Bízunk benne, hogy a következő Star wars e tekintetben bevállalósabb lesz! Úgy tűnik ez itt most a „tiszteletadás” helye és ideje...


Összességében azonban nem érheti szó a ház elejét! A CGI ízléses, a díszletek nem különben, s az új szereplők is kedvelhetőek!
J.J. Abrams „Star wars - újjáélesztés projektje” tehát megkezdődött! 2017-ben érkezik az Episode VIII.!!! Várjuk, naná!!!

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése