2017. március 7., kedd

Doctor Strange


Marvelék univerzumépítésből mindenképp csillagos ötöst érdemelnek! Olyan mesterien fűzik össze szuperhőseik történeteit - és szuper-kalandjait -, s olyan elánnal, irigylésre méltó profizmussal és tudatossággal építgetik a mítoszt – a superhero birodalmat -, hogy a DC a félresikerült, hasonló jellegű próbálkozásaival a fasorban sincs hozzájuk képest.  


Ezúttal Dr. Stephen Strange-en, a gőgös, opportunista idegsebészen a sor, hogy beépüljön a legendáriumba!
Hősünk tündöklő orvosi karrierje egy váratlan autóbaleset következtében törik véglegesen (?) kerékbe. Bár a doki csodával határos módon túléli a brutális „koccanást”, a kezeit attól fogva képtelen mozgatni. A modern orvoslás kudarcot vall, Strange pedig elszántan keresi-kutatja azt az alternatív módszert, amely hozzásegítheti a gyógyuláshoz. Elvetődik hát Katmanduba, a titokzatos himalájai Kamar-Taj szövetséghez, ahol aztán szó szerint új emberré lesz, megismerkedik Tilda Swinton mágikus energiáival, majd rögvest egy világ ellen szőtt, elvetemült, halálos összeesküvés kellős közepén találja magát. 


Ahogy Benedict Cumberbatch – azaz Dr. Strange - még földi halandóként, civilben Nepál fővárosának utcáit rója túra felszerelésben, szakállasan, elgyötörten, akarva akaratlanul is beugrik Christian Bale Batman-béli karaktere. 


Esetünkben azonban kevésbé darkos a tálalás, sokkal „képregényesebb”, színesebb a vizuál. Az Eredetből kölcsönvett „épület-hajtogatósdi” ugyan már közel sem hat az újdonság erejével, az elegáns CGI és vele a finoman pszichedelikus, levitatív feeling és látvány mégis kölcsönöz valamiféle speciális bájt a történetnek.
És igen, bevillannak a Christopher Reeve főszereplésével készült klasszikus Superman-mozik is! Avítt tehát a cucc, de ez kicsit sem zavaró és végképp nem pejoratív értelemben értendő: kifejezetten jótékony hatású, kellemes és élvezetes a Scott Derrickson által teremtett retró hangulat! 


Ettől függetlenül azért a Dr. Strange nem robbant olyan igazán vérmesen nagyot! Futjuk derekasan a szuperhős eredettörténetek jól ismert köreit. S ráadásul épp az egyik legkiválóbb „banda tag”, Mads Mikkelsen szorul a sztori perifériájára. Pedig ha jobban megírják a karaktert, milyen elvetemült gonoszt köszönthettünk volna Kaecilius személyében, te jó ég... Így – többségében – csak a sallangok dominálnak... 


A Dr. Strange mindent összevetve azonban kiegyensúlyozott, stílusosan, ízlésesen összerakott mozi. A Marvel megbízhatóan hozta újfent a viszonylag magas színvonalat!
Kedvelhető, ügyes munka! Nem zseniális, de szerettük! 

75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése