2017. március 15., szerda

Logan - Farkas - Logan


Hugh Jackman = Wolverine.
Esetünkben olyan szimbiózis jött létre szerep és életre keltője között, ami – túlzás nélkül állítható – páratlan jelenség a filmes világban, s pláne páratlan a Marvel, illetve globálisan a hollywoodi képregény adaptációk univerzumában. 


Wolverine (vagyis Jackman) megható búcsúja James Mangold legfrissebb neo-westernjében – bocs, superhero mozijában - valóban példátlan „isten véled”! Szuperhőséknél legalábbis mindenképp! 


A Logan pusztán „csak” azért válik az utóbbi évtized legkarakánabb szuperhős filmjévé, mert meri főkarakterét úgy ábrázolni, ahogy mindig is kellett volna – vérszomjas ragadozóként, aki adamantium karmaival egy csapással küldi át aktuális áldozatát a másvilágra -, nem rest tovább gondolni a szuperhős toposzt, s klisék helyett szokatlan dramaturgiai húzásokkal felturbózni az x-men sztorit! Azaz: mer elrugaszkodni a műfaji sajátosságoktól!


Rögtön valami elcseszett film-noir-ba csöppennünk. Ez a Farkas köszönő viszonyban sincs Mangold előző, 2013-as Farkasával. 
Logan Whiskey-t vedel, a teste öregszik - haldoklik. Viszont ha kihozzák a sodrából, még mindig dühöngő vadállattá változik - és akkor bizony kő kövön nem marad. Belet ont, fejeket nyisszant, lábakat csonkol.
Charles Xavier és Logan közös történetébe aztán bekapcsolódik a 11 éves Laura - aki frissességével és fiatal lendületével már az új mutáns generációt képviseli -, s kezdetét veszi az izgalmas hajsza. 


Korszakváltás megy itt végbe kérem!
Mangold elegánsan vezényli le Logan búcsúmenetét, tisztelettel adózik Hugh Jackman 17 éves figurájának, méltó módon engedi el a karaktert, ügyesen koordinálja a paradigmaváltást. 


Bár a film road-movie-s Benton dokis fejezete kicsit indokolatlan – egészen odáig ugyanis egy 10/10-es mozit látunk -, továbbá a gonosz Dr. Rice karaktere is meglehetősen elnagyolt és sematikus, a finálé „ott van” a toppon – abba aztán tényleg beleadtak apait, anyait az alkotók! Így a Logan attitűdjének, hozzáállásának – már-már horrorisztikusan véres és kíméletlen kaszabolásainak – és kivételesen erős hangulatának köszönhetően egy rendkívüli szuperhős mozivá érik a játékidő végére. 
 
85%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése