2017. március 30., csütörtök

Legendás állatok és megfigyelésük - Fanastic beasts and where to find them


…irtóra látványos! És a jelmeztervezőknek is egyértelműen járt az Oscar! Csak az a fránya varázslat, na az hiányzik! R.I.P. Harry Potter!
Noha a varázslótanonc sztorik között is akad egy-egy gyengébb darab, összességében egy kiegyensúlyozott és színvonalas fantasy-sorozat a HP-széria. 


J.K. Rowlingnak hála (?) tehát ismét átélhetjük a mágikus élményt, csak ezúttal picit kevésbé markáns formában; Hermione és a srácok nélkül, viszont Eddie Redmayne-el – aki most, bármennyire is remek színész, nem túl számottevő -, és a ’20-as évek New York-jával, elképesztő díszletekkel, korhű jelmezekkel. 
A rendező David Yates dirigálta egyébiránt a Harry Potter-széria legerősebb epizódjait, a Legendás állatok tehát – mondhatni – a lehető legjobb kezekbe került. 


Mégis, lepörgetve az első etapot – mert a Warner ugye csakis nagyban képes gondolkodni, s 2024-re már a Redmayne-sztori 5. részét tervezi –, annyira mégsem hasaltunk be a látottaktól.
Nyilván nem olyan egyszerű kilépni Potterék árnyékából, s megbirkózni a karakteres előd máig elsöprő sikerével. 


Az alaphang darkos - az állatok meg nagyon cukik. Furcsa érzéseket gerjeszt eme különös kettősség. Yates nem nagyon tudta eldönteni, hogy gyerekfilmet, vagy felnőtt fantasy-t forgasson. (Nyilván a stúdió erőszakosan pusholta a könnyebb eladhatóság irányába.) Sajnos kissé identitászavarossá vált így a film. Egyaránt érezhető rajta a direktor tenni akarása, és kompromisszumkészsége.   
De bármennyire is nehezen indul be a sztori, Yates végül magára talál. A látvány káprázatos, Alison Sudol úgy szintén, és hát szép lassan, a játékidő előrehaladtával be-bekúszik a történetbe egy-egy remek karakter is bónuszként; mindannyiunk örömére! 


Summázva: van potenciál a Legendás állatokban! A döcögős felvezetés után magára talál a film és képes szórakoztató pillanatokat okozni.
Legközelebb (2018-ban jön a második rész!) viszont határozottabb történetvezetést, karakteresebb sztorit és koncentráltabb rendezői munkát várunk!

65%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése