2017. március 13., hétfő

Snowden


Ed Snowden története tulajdonképpen majd csak eztán lesz úgy istenigazából izgalmas! Oliver Stone Snowden névre keresztelt dolgozata csupán az expozíció, a prológus.
S mint minden felvezetés, a Snowden is az „oké, lapozzunk, legyünk már rajta túl és lássuk a medvét” - jellegű reakciót váltja ki az emberből. S épp miután átverekedtük magunkat a hosszas prológon, no akkor ér véget a film.  Így nyilván erős hiányérzet marad az „olvasóban” – bocs, nézőben -, based on true story ide, vagy oda. 


Oliver Stone életrajzi alkotása nem túl interaktív, nem húz be igazán a cselekménybe. Legfőképp csak tájékoztat – de azt legalább „snowdeni” alapossággal, igazi „számtekes” aprólékossággal teszi. 


Nem, azért közel sem egy elcseszett geek mozi a Snowden, de az is biztos, hogy leginkább azoknak fog örömet okozni, akik otthon érzik magukat az sd-kártyák, a terabyte-ok és a különféle biztonsági rendszerek és kódok világában. 


Nem rossz film ez, de a nagy Oliver Stone nagy rendezői visszatérésétől ennél azért többet reméltünk. Olyan mozit, ami jobban megérint, ami nem csak akkurátus tényszerűségével és precizitásával vesz le minket a lábunkról.


Stone ráadásul – tőle szokatlan módon – belecsúszik egy-egy rázósabb, „túltolt”, szentimentális szcénába is. De ami a legfontosabb: két kiváló, fiatal, ultra tehetséges színművésszel dolgozott együtt, mégsem volt képes a teljes kohéziót megteremteni a főkarakterek között. Valahogy nehéz elhinni Shailene Woodley teljes elhivatottságát szerelme, Ed Snowden iránt. S Joseph Gordon-Levitt sem tud igazán mit kezdeni a szerelmi szállal, illetve a lányhoz fűződő kapcsolatával. Nem hiteles a páros. Ez az igazság! 


Ha a direktor komplexebben vizsgálná Snowden karakterét sokkal izgalmasabb és élvezetesebb lehetne a dolog.  Hisz a sztori tényleg nem mindennapi: egy CIA alkalmazott hétpecsétes titkokat szivárogtat ki, s felhívja a világ figyelmét kormánya, az USA etikátlanságaira. És ugye az épp Oroszországban cövekelő srácnak és barátnőjének a kálváriája még korántsem ért véget!
Szóval, kedves Mr. Stone! Snowden 2 ? Hmm? 

65%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése