2017. március 12., vasárnap

Oroszlán - Lion


6 Oscar-jelöléséből egyet sem váltott díjra, mégis a Lion volt idén a „legoscarkompatibilisebb” film az arany szobrocská(k)ért versenybe szálló mezőnyben.


Mintha Saroo Brierley történetét direkt úgy írta volna az élet, hogy aztán alkalomadtán egy arra érdemes filmrendező a mozivászonra álmodja – szőröstül, bőröstül, Google Maps-estül.
Az első filmes ausztrál Garth Davis pedig élt is a lehetőséggel! Biztos kézzel adaptált, és bár a szenvelgést teljes mértékben nem sikerült elkerülnie, egy kifejezetten korrekt, összeszedett munkával hálálta meg a „fentiek” bizalmát! 


Az indiai srác igaz története esdekelve kéri, toporzékolva követeli a pátoszt, Davis azonban szerencsé(nk)re végig megmarad a jó ízlésen innen. Nem enged a kísértésnek, határozottan vezényel, higgadt és profi! 


Tény, hogy a film első fele, amikor a kis Saroo elalszik a Calcutta-ba tartó vonaton, s kezdetét veszi a szívet tépő kálvária, jóval erősebb – legalábbis emocionálisan -, mint a második, záró szakasz. De míg az első félidőben az ide-oda vetődő, céltalanul bolyongó kisgyermekért szorítunk, s a drámai, eseménydús és helyenként igen izgalmas cselekmény szegez a székhez, az utolsó etapban már Dev Patel érett, és Nicole Kidman végtelenül érzékeny játéka az, ami magával ránt.
Illetve a már felnőtt Saroo lelki-családi drámája. Az, hogy a Tasmániában új otthonra lelt, örökbe fogadott srác, immáron egyetemistaként milyen elszántsággal keresi-kutatja a gyökereit, a szülőfaluját, az édesanyját, valamint Guddu-t, a testvérét, s a vonatállomást a sárga víztoronnyal, mely a legeslegutolsó kapocs az otthonához. Isten áldja a world wide web-et és a Google Earth-t!


Hiába azonban Dev Patel és Nicole Kidman Oscar-jelölése, a kis Saroo-t alakító Sunny Pawar az igazi sztárja a Lionnak, aki méltó partnere a neves filmcsillagoknak! Mi több, bizonyos szempontból még karakteresebb és szuggesztívebb is náluk!
Végtelenül érzelmes, de nem giccses, szenvedélyes, szenzitív mozi a Lion!
Készítsd a pézsét, szükséged lesz rá!

75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése