2017. március 23., csütörtök

Társak, házak, tárgyak - People Places Things


Az asszony összeszűri a levet a nálad sokkal jelentéktelenebb fasszal a szomszédból.  Kifáradt a kapcsolat. Szerinte. Te meg semmit sem sejtettél. Majd felcsendül a „nem kaptam elég figyelmet, többre vágyom” c. örökzöld klasszikus…
Inflagranti, kiakadás, hiszti, elköltözés, új élet, depresszió. Ja és még ott vannak a gyerekek is! 


Kár, hogy Jim Strouse (Grace nélkül az élet; New York, I love you) szerzői mozija, a 2015-ös Sundance-en debütáló – és egyébként abszolút pozitív fogadtatású – People places things aztán végül mégsem kapott kellő figyelmet sem a szakma, sem pedig a közönség részéről. Igazán megérdemelte volna, hisz ilyen játékosan és mégis kritikusan kevés film beszélt az utóbbi időben az elcsesződött házasságról és annak utózöngéiről. Velős, szórakoztató kis gyöngyszem - alig 80 percben!


Szinte biztos, hogy Strouse-nak személyes érintettsége van a témában. Túlzottan hiteles a pali! És ha te is átéltél már valami hasonlót, vélhetően minden egyes momentum és mozzanat ismerős lesz! De ne aggódj, nem lesz rossz a szájíz, nem fognak feltolulni benned a kellemetlen emlékek, hisz  az író-rendező kellő humorral és iróniával mutat rá, hogy bizony minden válás/kapcsolati gebasz egy bizonyos dramaturgiai ív mentén halad. És, hogy mennyire nevetséges és kisstílű játszmákba bonyolódik az ember ezekben a lelki krízis helyzetekben. Nincs kivétel, mindannyian hasonlóképpen reagálunk!


Strouse tűpontos és lényegre törő. És még bravúros is, hisz igen rövid idő alatt éri el, hogy megkedveljük a szereplőit! A történet önmagában nem túl eredeti, a modor és a hangnem azonban mindenképpen az!


És akkor még nem ejtettünk szót a főhősről, a zseniális Jemaine Clement-ről, Taika Waititi kedvenc hétköznapi vámpírjáról. Az új-zélandi színész szabályosan brillírozik a hoppon maradt kétgyermekes képregény rajzoló pedagógus apuka szerepében! A többiek pedig ügyesen asszisztálnak neki! Stephanie Allynne épp annyira hisztérikus, amennyire szükséges, Michael Chernus meg tipikus tohonya szerető – ütnivaló, szánni valóan béna és - bár akarjuk utálni - még picit szimpatikus is. 


Az utóbbi évek egyik legfrappánsabb indie mozija a People places things! Őszinte, hiteles, intelligens és – nem utolsó sorban – roppant mód szórakoztató!

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése