2014. március 28., péntek

Mama


Guillermo Del Toro mindig is érzett valamiféle perverz vonzalmat a horror genre iránt. Gyakorlatilag majd minden műve – legyen az fantasy, kalandfilm, dráma vagy akció – utal ezen irányultságára.
Persze Del Toro nem gore horrorban utazik, az ő olvasatában a műfaj túlnyomórészt a túlvilági léttel, illetve a szellemvilággal kapcsolható össze - következésképpen az aberrált, vérszomjas őrület helyett nála inkább a misztikum az alap.
A tavaly januárban debütált Mama ugyan nem Del Toro alkotás, de a mexikói születésű sztárrendező maga bábáskodott a film elkészítésénél, s a direktor Andres Muschietti jó tanonchoz illően igyekezett is megidézni mestere legjobb pillanatait. Muschietti nem ügyetlen, de egyelőre még csak az igyekezet érződik a munkáján. 


A Mama tulajdonképpen a létező összes műfaji klisét felvonultatja. Emellett tele van logikátlanságokkal és forgatókönyvbéli hiányosságokkal.
Továbbá azt sem értem igazán, hogy egy olyan kaliberű – Golden Globe – díjas, kétszeres Oscar-jelölt - színésznőnek, mint Jessica Chastain, ugyan mi szüksége volt egy ilyen jellegű filmre… (?)
Való igaz viszont, hogy a rengeteg malőr ellenére azért a hangulatteremtésre nem lehet panasz, pluszban a sztori lendülete is mindvégig kitart. A kiscsajok pedig borzasztóan jól teljesítenek, mondhatni lejátsszák a színről felnőtt kollégáikat.  
A ghost horrorok – jó vagy rossz - megítélése azonban legfőképpen a lezáráson múlik.  
Jelen esetben a történet sajnos egy drámainak szánt – de nem túl könnyfakasztó -, zavaros végkifejletben kulminál.
Ez a fajta kuszaság egyébként szinte végig jellemző a filmre. Egy csomó – a történet szempontjából fontos – kérdés frankón megválaszolatlanul marad… ha pedig kapunk magyarázatot, akkor az felettébb oktondi. 


Kár érte, mert több fantáziával és ötletességgel lehetett volna ez akár egy nagyon fain szellem sztori is.
Ráadásul Muschietti nem reménytelen - Guillermo Del Toro nem hiába látta meg benne a potenciált.
Összességében - műfajában azért - korrekt a film, de a kihagyott ziccer tipikus esete…

60%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése