2014. március 24., hétfő

Thor: The dark world - Thor: Sötét világ


Valljuk be őszintén: a Thor-jelenség rendkívül idétlen. ...mert milyen béna már, amikor Chris Hemsworth – vagyis Thor - talpig birodalmi díszben bambul a Macintosh képernyőjére és a konvergenciáról – mely a Sötét világ központi témája - tart kiselőadást… vagy épp metróval utazik Greenwichig… na persze… a kalapácsát meg felakasztja a fogasra…
Kenneth Branagh az első részben igyekezett elcsípni és vászonra vinni ennek az oktondiságnak a kedvelhető – valóban mókás - oldalát, de Alan Taylor (akinek a The dark world az első mozifilmje) ez irányú törekvésein picit érződik az izzadság szag. 


A Thor: Sötét világ ellenben rendelkezik minden olyan paraméterrel, mely egy grandiózus, nagyívű blockbuster szempontjából elengedhetetlen: hihetetlen látványorgia, sztárparádé, akciódús szcénák, viccesnek szánt ’bemondások’, izmos férfitest és szélben lobogó női haj.
A film mélypontjai egyértelműen a korábban már említett 'idétlenkedéshez' köthetőek. Stellan Skarsgard idióta tudós karaktere például inkább idegesítő, mint vicces…
Kontrasztként azonban akad egy-két frankón elkapott geg: Loki Amerika kapitányos poénja például zseniális, de a Marvel-en való folyamatos élcelődés is „üt”. Ennek ellenére épp a műfaji keveredés az, ami helyenként kifejezetten vásárivá teszi a filmet. Persze egy popcorn-mozi mindig kissé ’közönséges’, modoros és csapongó, de azért volt már rá precedens, hogy a kötelező attribútumokat elhagyva is lehet szórakoztatni – méghozzá stílusosan és színvonalasan.  


A The dark world, kicsit ügyefogyott, kicsit gyermekded, de azért igyekszik a jobban sikerült Branagh – féle első etap méltó utódjává válni, és ez dicséretes.
A végső konzekvencia pedig: Thornak sokkal jobban áll Asgard mesevilága, mint a londoni hipszter közeg…

65%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése