2014. március 17., hétfő

We are Marshall - Több, mint sport


A pátoszmentes sportfilm ritka, akár a fehér holló. A coach diadalittas nagymonológjai, a béna és modoros slow motion-ök, a csillagos-sávos lobogó, a szentimentális ’nagy jelenetek’ és az egydimenziós karakterek. Ezek így együtt a „jó” USA - sport movie ismérvei.
Az, hogy a sztori egy sajnálatos, és valóban drámai momentumát meséli el az észak-amerikai futball történetének, nem mentség a sallangokra.
McG (Terminátor – Megváltás; Kémes hármas; Charlie angyalai) nem különösebben tehetséges rendező, de vitathatatlanul ügyes és megbízható iparos. Nem ő lesz a következő évtized Arronofsky-ja, de a rá szabott feladatokat általában tisztességgel teljesíti. A We are Marshall esetében nyilván az lehetett az elvárás, hogy a direktor jó munkásember módjára a már fentebb felsorolt sportfilm attribútumokat  abszolválja...


Szeretjük, ha egy film „feel-good” – néha kifejezetten jóleső a cukormáz -, de az már kevésbé üdvözítő, ha annyira „feel-good”, hogy ezen jellemvonása kínos képsorokat eredményez. Esetünkben bizony találni ilyet szép számmal.
Ami viszont megmenti a We are Marshall-t a teljes lebőgéstől, az Matthew McConaughey, aki ugyan ekkor még (2006) bőven a romkomos „tinédzser”korszakát élte, mégis tudott borzasztóan szuggesztív és karakteres lenni: színt visz az egyébként egyszerű, szürke kis moziba. 


A We are Marshall nem több, mint szimpla sportfilm – lobogó amerikai zászlóval, patetikus nagymonológokkal, és a kötelező slow-motion-ökkel.
Úgy tűnik ez a műfaj ilyen, így kell szeretni...

60%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése