2014. március 1., szombat

Evidence - Tökéletes bizonyíték


Nem egy formabontó ötlet, de a found footage-es kézikamerás felvételeket összeereszteni a klasszikus, filmes fényképezéssel azért egészen jó elképzelés. Persze ez még önmagában nem eredményez minőségi mozit - ahogy esetünkben nem is eredményezett... Mégis, ami miatt netalán a későbbiekben emlékeznénk a Tökéletes bizonyítékra, épp ez a technikai „trüváj”.


Olatunde Osunsamni olyan „olcsó” horrorokat rendezett ezidáig, mint a Within, vagy a Negyedik típusú találkozások, az alacsony, B-filmes színvonalból pedig most sem volt hajlandó „engedni”.
De bármennyire is idézi kivitelezésben az Evidence a CSI epizódok legrosszabb momentumait, s bármennyire is béna és hiteltelen úgy en bloc az egész történet, az akarás legalább érződik rajta. Osunsamni mindent beleadott, megpróbálta a lehetetlent: agyas, fordulatos horror-thrillert forgatni. …de hát bassza meg, ő egy tehetségtelen rendező! Mit is vártunk szerencsétlentől ilyen szemétre való filmográfia után? 


Egy esztelen mészárlást követően a rendőrségnek – mindennemű nyom és bizonyíték híján - csupán pár órányi kézikamerás felvétel marad fogódzóul. Így hát a rendelkezésükre álló képkockákból igyekszenek puzzle-ként összerakosgatni a véres bűncselekmény indítékát, s felfedni az álarcos, hidegvérű gyilkos kilétét. Persze okkal merül fel a kérdés: ugyan ki a faszom filmezgetne ráérősen, miközben egy hegesztőpisztolyos ámokfutó lohol a seggében?
De a történet még hagyján…
A karakterek sablonosak, a párbeszédek a jól ismert, Helyszínelőkből vett moralizálásra épülnek, és itt aztán kiváltképp mesterkélten hatnak: „A gyilkos játszik velünk!”, „Az ölés művészet a számára, sport. A legjobb akar lenni, fel akarja hívni a világ figyelmét!” „Ez a fickó Istent játszik, és sosem áll le!”, bla-bla…
A becsvágyó direktor aztán – miután kimerítette a zsáner összes kliséjét -, próbálja hatalmas csinnadrattával felvezetni a történet végén „a csavar”-t, de a szemet kápráztató tűzijáték elmarad, helyette petárdadurrogtatást kapunk, s vele egy bődületesen valószerűtlen, oktondi végkifejletet.

30%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése