2014. március 27., csütörtök

Another Earth - Felettünk a Föld


A zseniális sci-fi szerzők - Asimov vagy Philip K. Dick – művei is elsősorban science fiction gúnyába öltöztetett 'mélydrámák'…
A Felettünk a föld c. független – szemtelenül kevés pénzből összehozott – alkotással is valami hasonló a helyzet. A sci-fi "keret" tulajdonképpen csak indokul szolgál a tényleges mondanivalóhoz. 


Nem egy sosem látott-hallott történet ez: az ember elkövet egy életre szóló hibát, majd vezekel…
Elsősorban tehát nem az az érdekes a filmben, hogy „miről” mesél. Az, hogy mindezt „hogyan” teszi, sokkal inkább érdekfeszítő és figyelemre méltó!
Mike Cahill, a nagyszerű Kalifornia királya rendezője csaknem dokumentarista eszközökkel tolmácsolja Rhoda Williams történetét. Brit Marling pedig – a színésznő (Cahillal együtt) a szkriptért is felel! – méltó társa és „segítője” a történetmesélésben.
A mindössze 30 esztendős Marling kisasszony szinte már kultikus figurája az indie világnak. A Sound of my voice, illetve A kelet sztárja mintha tudatosan kerülné a nagy stúdiókat és a feltűnést. (2014-ben is csak és kizárólag independent filmekben láthatjuk majd viszont a művésznőt.)


A 2011-es Sundance-en óriási sikert aratott Another earth azonban vélhetően a sci-fi rajongóknak is el fogja nyerni a tetszését. Hiszen az a bizonyos misztikus, science fiction keret is kellően hangsúlyos - különleges kontúrja a filmnek. Nem beszélve az utolsó képkockákról, melyek számos izgalmas vitát indukálhatnak a későbbiekben.
Kivételes, egyedi dráma a Felettünk a föld, megtekintése erősen javallott!

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése