2014. március 9., vasárnap

Chained


Zavarba ejtő mozi a Chained.
Egyrészt olyan jellegű szikárság, közöny árad a dramaturgiából és a képekből, amely kevés thriller sajátja, másrészt pedig olyan esetlenségek tarkítják a történetet, melyekről még így pár órával a film megtekintése után sem tudom eldönteni egyértelműen, hogy szántszándékkal, vagy ’véletlen’ maradtak benne a szkriptben. …annyira ostoba baklövésekről van szó…
A történet gyakorlatilag majd’ mindvégig zárt térben – vagyis egy puszta közepén éktelenkedő házban – játszódik. Itt tartja fogva Bob, a pszichopata sorozatgyilkos (Vincent D’Onofrio hatalmasat játszik!) immáron közel 10 éve az egész egyszerűen csak Rabbitnek becézett srácot. A fiatal fiú kénytelen végig nézni Bob gyilkosságait, erőszaktevéseit, s kénytelen elviselni a láncra vert (chained) életet. 


Jennifer Lynch rendezőnő (a papa a nagy David Lynch!!!) kétségtelenül ügyes „hatáskeltő”: kínosan bizarr, kényelmetlen hangulatot teremt.
Ugyanakkor kihagy olyan óriási ziccereket (mint pl. a Stockholm-szindróma ábrázolásának lehetősége, vagy a lélektan jóval részletesebb bemutatása), amelyek sokkal magasabb szintre emelhetnék a filmet. A könnyebb utat választva közérthetőbb – jól bevált– thriller elemeket alkalmaz, és kiszámíthatóbb, sekélyesebb mederbe tereli történetét.
Megoldásként pedig egy olyan – kissé „olcsó” – magyarázattal szolgál, amely kifejezetten gyenge lábakon áll: határozatlan és suta. A direktorasszony mentségére legyen szólva, a legutolsó képsorok nagyszerűek, az aputól eltanult – vagy a génekkel örökölt – stíl és művészi esztétika mesteri megnyilatkozásai. 


Érdekesség, hogy a film eredetileg az igen találó és beszédes ’Rabbit’ néven futott volna - mind D’Onofrio, mind pedig a rendezőnő ehhez a címhez ragaszkodtak -, de a stúdió megvétózta az ötletet, s végül maradt az egyértelműbb Chained ’title’.
Azt hiszem, ez a kis háttérinfó jól jellemzi az alkotást; remekül érzékelteti, hogy mivé vált, s mivé válhatott volna Jennifer Lynch immáron negyedik rendezése.

60%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése