2014. március 24., hétfő

True detective - A törvény nevében (5-8.rész)


„Van az Amerikai Egyesült Államoknak egy nyúzott, barázdált, öregedő arca is…”
 Ezt a photoshop - mentes, elnyűtt ábrázatot ismerhetjük meg tüzetesen a True Detective-nek köszönhetően.
A sorozat első 4 része fantasztikus esettanulmány: a mocsaras lápvidék, Louisiana állam sötét oldala, a düledező viskók, a Mississippi fülledt hangulata, maga a talányos bűntény, a két detektív és a teljes kontextus... Alapos ismertetőt kapunk, de mégsem válik a részletes ábrázolás miatt érdektelenné vagy zavarossá a sztori!  Az aprólékos, komótos történetmesélés még inkább „behúzza” a nézőt Chole és Hart nyomozó univerzumába.


Az 5. epizód egy olyan fordulatot tartogat, ami igen meghatározó a későbbiekre nézve, illetve sok kérdésre – mely az előző részekben felmerülhetett - ez a bő 50 perc adja meg a választ.
Talán ez a felvonás a ’legklasszikusabb’ epizód, amely főként a két rendőr kapcsolatára és magánéletére fókuszál.


Végtelenül profin szerkesztett film A törvény nevében. A Fukunaga - Pizzolatto duo nagyon jól tudja, hogy hogyan kell az orránál fogva vezetni a nézőt, s hogy hogyan lehet mindvégig fenntartani a figyelmet és a feszültséget. Ez egy 8 X 55 perces mini sorozat esetében óriási fegyvertény, mi több, hatalmas privilégium!
A jellemfejlődés nagyon ügyesen, árnyaltan kerül bemutatásra, McConaughey és Woody Harrelson pedig brillíroznak!


Érdekes, hogy az első 4 részben egyértelműen konegi vitte a prímet, míg a történet második felére Harrelson egyes jelenetekben szinte már – már lejátssza a színről a friss Oscar-díjas sztárt. Bár a hihetetlenül izgalmas utolsó epizód zárójelenetében aztán McConaughey ismét felülkerekedik.
Kiváló páros ők így ketten!  ..."isteni színjáték" – ördögi tartalom ide vagy oda…


A True detective egyértelműen az utóbbi évek legklasszabb, legérdekfeszítőbb, legmélyrehatóbb krimije. Tökéletes mozi… Csavaros, izgalmas, jó karaktereket felvonultató film, remek, hihető, realisztikus végkifejlettel, mely szerencsére – bölcsen – elkerüli a színpadiasságot.   
…és a sorozat megtekintése után csak egyetlen hiányérzet marad: mégpedig az, hogy vége van.
Örök élmény, de tényleg!

100%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése