2014. március 21., péntek

Ender's game - Végjáték


Harry Potter az űrben?? Nagy jeeeee!!!
No azért ne kiabáljuk el!
Orson Scott Card 1985-ben megírta a modern sci-fi irodalom egyik alapkövét, majd Gavin Hood rendező (Tsotsi; X-men kezdetek: farkas) 2013-ban kicsit "elkapkodta" a filmadaptációt.  


A Föld hadban áll a ’hangy’ nevű kimagasló technikai fejlettséggel rendelkező földönkívüli fajjal. 70 éve tart a kilátástalan háború, így a hadurak váratlan lépésre szánják el magukat: a hangyok ellen gyerek sereget toboroznak (mondván, a kisklambók úgyis faszán tolják a world of warcraftot), akiket könyörtelen, fasisztoid neveléssel próbálnak felkészíteni a végső, mindent eldöntő csatára az idegen civilizációval.
Na már most: Hood filmjének épp a lényeget nem sikerült elcsípnie, s Card művét egyszerű tini sci-fivé silányította, alkalmazkodva a mai ipad-generáció igényeihez. Hood Végjátékából hiányzik a mélység, a drámaiság, és a tényleges mondanivaló. Persze baromi nehéz egy ilyen összetett művet szűk két órában megfelelő módon interpretálni. Orson Scott Card valószínűleg ezért is állt rá nagyon nehezen, hogy kiadja a kezei közül a megfilmesítés jogát. 


Felemás a helyzet, mert annyira azért nem reménytelen a film: ha nem ismerjük az alapjául szolgáló kiváló irodalmi alkotást, akkor akár még jól is szórakozhatunk. Az űr bázison játszódó szcénák kétségkívül szórakoztatóak, Asa Butterfield pedig egészen ügyes (bár bevallom, kellett egy kis idő, mire megszoktam a gyerekszínész tök átlagos, hétköznapi fizimiskáját).
Ellenben a jellemfejlődés ábrázolása meglehetősen elnagyolt, az adaptált forgatókönyv pedig szintén kissé esetleges - így nyilván még az is érzi, hogy itt valami nincs igazán rendjén, aki nem olvasta O.S. Card 85-ös klasszikusát.
… és vajon minek volt szükség Harrison Fordra és Ben Kingsley-re, amikor tulajdonképpen bárki eljátszhatta volna az általuk életre keltett karaktereket? Költői kérdés…
Szóval: félsiker, és ráadásul még az sem biztos, hogy jön a második felvonás, hiszen a Végjáték – jelen állás szerint legalábbis – megbukott - már ami a piszkos anyagiakat illeti.

65%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése