2014. március 27., csütörtök

Carrie


…úgy szól a fáma, hogy Stephen King eredetileg csupán egy rövid kis novellának szánta a telekinetikus képességekkel megáldott gimnazista lány történetét. Mivel azonban sokadszori átszerkesztgetés után sem tartotta erősnek a sztorit, a kézirat a kukában landolt.
King felesége Thabita végül megmentette a Carrie-t az enyészettől, meglátta a lehetőséget a félig kész műben, s rávette férjét, hogy bontsa ki a cselekményt, s kezdje el mélyebben értelmezni az alapötletet.
…és milyen jól tette! Ez a kisregény repítette ugyanis az egekbe King karrierjét, s ettől kezdve már az összes kiadó versengett a különc író kegyeiért (a New American Library 400.000 dolláros rekordösszegért vásárolta meg a szerzői jogokat 1974-ben!!!). 
Nem sokkal ezután el is készült a Carrie Brian De Palma által rendezett filmadaptációja, mely műfajában a mai napig alapvetésnek számít.
Ez meg itt egy remake…


Na már most, egy remake nyilvánvalóan akkor jó, ha van létjogosultsága és valamelyest képes túlmutatni az eredeti verzión.  Hogy Kimberly Peirce, a Fiúk nem sírnak rendezőnője miért érzett késztetést arra, hogy egy klasszikust forgasson újra, s hogy miért pont a Carriere fente a fogát, örök talány… Legfőképp azért, mert gyakorlatilag semmi érdemlegeset, semmi pluszt nem tett hozzá a történethez - sőt…


A regény kísérteties atmoszféráját picit sem sikerült átültetni a vászonra, és sajnos a sztori pszichológiai háttere is szépen el lett... mismásolva. Pedig épp ebben rejlik a történet ereje és veleje…
...helyenként még picit nevetséges is a film – Julianne Moore egyes szcénái pl. erősen hajaznak a Horrorra akadva széria bénázásaira -, a záróakkordként elpufogtatott CGI tűzijáték pedig borzasztóan művi...
Chloe Grace Moretz azonban tehetséges kiscsaj! Hiába szabták rá rosszul ezt a szerepet – feszeng is szegényke rendesen… -, az ő jelenléte, személyisége, és tálentuma az, ami miatt a szelektív emlékezetünk pár napra mégis megőrzi majd ezt a jó közepes soft horrort.

55%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése