2014. március 6., csütörtök

The tall man


Pascal Laugier rendező elsősorban Mártírok c. megosztó, felkavaró horrorjáról ismert. Kevés olyan film van, amely az utóbbi pár évben erőszakossága és naturális ábrázolásmódja miatt kiverte nálam a biztosítékot. Nos, Laugier 2008-as Mártírokjának sikerült. Olyannyira, hogy végül nem is tudtam egy szuszra végignézni…
A The tall man c. moziról is elsősorban horror blogokról szerezhettek tudomást a rendezőt méltató fanok, de a francia direktor ezen művének valójában nem sok köze van a genre-hez: a The tall man ugyanis egy thriller köntösbe bújtatott dráma.  


A történet egy olyan amerikai kisvárosban játszódik, ahol a helybéli gyerekeket – és szüleiket - a „tall man”, vagyis a „magas ember” tartja rettegésben. Ő Cold Rock „zsákos bácsija”. A mitikus „lény”, mely a bányászváros csemetéit rabolja el.
A film némileg megidézi M. Night Shyamalan A falu c. munkáját. De ahogy Shyamalan művének, úgy Laugier alkotásának is picit beletört a bicskája a mély morális üzenet közlésébe. Bár a cselekmény fordulatos és mozgalmas, van azért jó pár logikai baki és ellentmondás, amelyek kissé zavarossá teszik az összhatást.


A mondanivaló komoly tartalommal bír (bár ha jól emlékszem Ben Affleck Gone baby gone-ja is hasonló kérdéseket vet fel, csak sokkal agyafúrtabban), az író-rendező azonban homokra építette a várát. Az alapanyag klassz, de nincs megfelelően alátámasztva a tartalom, s így nem is üt igazán nagyot a film.
A The tall man mindent egybevetve azért nem rossz mozi, erős, különleges atmoszférájú mű. Csak sajnos ez pont nem elég az üdvösséghez…

65%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése