2014. március 6., csütörtök

Sinister


A kísérteties helyszíneken játszódó szellemhistóriákkal már bőven tele a padlás. Most szegény Ethan Hawke-nak gyűlik meg a baja „a padlással”, helyesebben egy ott talált dobozzal, amelyben olyan Super 8-as snuff videókra lel, hogy a megtekintésük okozta stressz hatására elkezd befelé nőni a haja…
A Sinister késve jutott el Magyarországra, pedig Amerikában meglehetősen sikeres volt a film. A mindössze 3 millió dollárból készült horror, közel 50 milliót fialt eddig, és a híresztelések szerint Scott Derrickson rendező már készíti is a második részt. Sajnos. Sajnos, mert úgy érzem, hogy ebben a sztoriban ennyi volt… de hát ugye a pénz nagy úr…


A történet középpontjában Ethan Hawke áll – mondhatnánk azt is, hogy a film tulajdonképpen a színész ördögi one man show-ja -, aki szerepe szerint egy amolyan b-kategóriás Stephen Kinget alakít. A faszi 10 éve kierőlködött ugyan magából egy nagysikerű bestsellert (Kentucky blood), de azóta komoly írói válságban szenved, s feszt a nagy sztorit hajszolja. Így családjával együtt beköltözik egy házba, melynek kertjében egy komplett famíliát akasztottak fel pár éve, s igyekszik minél részletesebb kutatómunkát végezni új, minden eddiginél elsöprőbb erejűnek szánt dokumentumregényéhez. Az egyik jelenetben egyébként el is hangzik a főszereplő szájából, hogy Truman Capote nyomdokaira lépve az új In cold blood-ot szándékozik megírni, csak ez a sztori még azon is túl fog tenni. …hát, ha más szempontból nem is, de a para-faktort illetően biztos, hogy a Sinister übereli Capote klasszikusát.
A film tán az utóbbi egy-két év egyik legfélelmetesebb horrorja, aki mást mond, annak tutira kötélből vannak az idegei. Ha ettől nem rémülsz meg, és nem rágod tövig a körmeidet, akkor semmitől…


A sztori elég faszán bekezd: a snuff movie-k (főként a fűnyírós szcéna, de említhetném akár a hátborzongató „medence partit” is) hihetetlenül kíméletlenek, és valami egészen sátáni atmoszférát teremtenek.
Ehhez nagyban hozzájárul Ethan Hawke meglepően érett játéka. A színész egyébként a Mielőtt – trilógia záró darabjának forgatása előtt vállalta be ezt a low-budget horrort, mondván, ebben a zsánerben még úgysem próbálta ki magát. S lám, mit tesz ’Bughuul’: igen meggyőző alakítást nyújt. …és még ha nem is válik belőle Jack Torrence, remekül érzékelteti az átalakulást, a totális tébolyt, amely elkezdi szépen lassan, módszeresen felfalni az író lelkét. 
A történet előrehaladtával viszont, minél több információ birtokába jutunk, egyre inkább kezd „veszélytelenebbé” válni a film – sajnos… Amikor pedig végérvényesen lehull a lepel a „titokról”, már nem is feszengünk annyira, és szinte örömmel konstatáljuk, hogy már megint valami transzcendens izé – nem pedig az emberi gonoszság, az emberi lélek sötét oldala – áll az események középpontjában.
Kedves Jonas professzor! Örülnénk, ha legközelebb nem kisgyermekek lelkére éhes pogány Istenekről, hanem mindenre elszánt sorozatgyilkosokról számolna be az iChaten. Köszönjük. A Nézők.

75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése