2014. március 2., vasárnap

Dark skies


A Dark skies annyira hihetően tálalja a hihetetlent, miszerint UFO-k márpedig léteznek, hogy végül – minden tamáskodásunk dacára, - mégiscsak összecsokizzuk magunkat a félelemtől…
Adva van egy amerikai kertvárosi família (Apa, Anya, gyerekek), melyen szép lassan, akkurátusan eluralkodik a rettegés. Barrették küzdenek a hétköznapi, obligát problémákkal, munkahelyi gondok nehezítik az életüket, jelzálog terheli a házukat és… esténként valamiféle idegen entitás zabálja ki a frigójukból a jégsalátát, tünteti el a családi fényképeket a polcról, és hagy furcsa, aggasztó jeleket az ebédlőjükben.
Kritikusi körökben viszonylag vegyes fogadtatásokra talált a Dark skies. A Chicago Sun-Times egyenesen unalmasnak tartotta a filmet, a New York Post-os Sara Stewart azonban már jóval pozitívabban értékelt, szerinte Scott Charles Stewart harmadik rendezése az X-akták széria legjobb pillanatait idézi, s bár vannak gyengeségei, kétségkívül hatásos mozi. 
Azt hiszem ez utóbbi vélemény áll legközelebb a realitáshoz. 


A film, azzal együtt, hogy valójában a genre (a sci-fi-s vonal ellenére maradjunk a ’thriller’ meghatározásnál) jól bevált elemeit használja a félelemkeltés eszközéül, mégis hordoz magában egyediséget; mind hangulatában, mind pedig a kivitelezésben.
Végre egy amerikai kertváros, ahol nem kolbászból van a kerítés! Végre hosszú idő után egy olyan thriller, amely valóban ügyesen használja a suspense-t! És végre látunk kifinomult, szenzitív színészi alakításokat a műfajon belül!
Scott Charles Stewart rendező megfelelő dózisban adagolja a feszültséget. Mindig épp annyit ad – annyi információt csepegtet -, amennyi pont szükséges, s így amellett, hogy színvonalasan, stílusosan borzolja az idegeinket, egy pillanatra sem engedi, hogy kizökkenjünk filmje hangulatából.
A színészi játék hiteles, Keri Russelnek és Josh Hamiltonnak tényleg elhisszük, hogy férj és feleség.  
A csemetéiket játszó két gyerekszínész közül egyértelműen Dakota Goyo sejtelmes tekintete és különös karaktere fog beleégni a 'memónkba', de a film utolsó harmadában J.K. Simmons cameo-ja is élményszámba megy. 


Jó kis mozi ez tehát, de mégsem elég merész és bátor ahhoz, hogy bravúros meglepetéssel szolgáljon a legvégén – pedig kellett volna az oda, mint a falat kenyér…
 A film utolsó 20 percére sajnos kissé elfogy a sztori lendülete és mintha a direktor kezéből is elszabadulna az addig határozottan, szorosan tartott gyeplő.
A Dark skies azonban - szumma-szummárum - mindenképpen egy jóféle sci-fi thriller, mely ügyesen tartja sakkban a nézőt, és minőségi módon, „ízlésesen” ijesztget.

70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése