2014. március 15., szombat

Take shelter


…hát nem egy egyszerű menet. Nehezen emészthető, "súlyos" alkotás... Will Hunting szavaival élve a Take shelter olyan mű, amitől az embernek befelé nő a haja.
Jeff Nichols író-rendező 34 éves kora ellenére olyan kifinomultságról, érettségről és művészi érzékenységről tesz – már jó ideje - tanúbizonyságot, mely páratlan a maga nemében. Ennek ellenére a Take shelter – habár jól körbe lett szopkodva a különféle independent filmfesztiválokon, és számos díjat be is zsebelt – nem faltól falig perfekt. De pl. az egykoron szebb napokat is látott M.Night Shyamalan bizonyára a fél karját adná jelen pillanatában egy ilyen filmért. 


A direktor nem sokat teketóriázik, in medias res csap bele a lecsóba.
Curtis LaForche egy ohiói kisvárosban él feleségével és süket kislányával. Ahogy az lenni szokott, minden rendben, minden nagyon idilli. Egy nap azonban szörnyű rémálmok kezdik el gyötörni Curtist, egyfajta apokaliptikus vízió keríti hatalmába. Óriási, elsöprő erejű vihar közeledtét érzi, látomásai lesznek, mintha valami felsőbb hatalom – vagy szimplán az őrület (?) – játszana vele macska-egér harcot.
A suspense jól működik, Nichols szerzői alkotása mindvégig kétségek között tartja a nézőt, miközben 'artmozis' eszközöket is bevet – főként von Trier illetve Terrence Mallick után szabadon.
A direktor eddigi mindhárom mozijában kulcsszerepet játszó Michael Shannon kiválóan helyt áll a kétségbeesett, zavarodott kisember szerepében. Ezt a fajta eszköztelen színjátszást kellene valahogy eltanulnunk az amerikaiaktól…
A film vizualitás szempontjából is kimagaslóan teljesít, pedig mindössze 1 millió dolláros (!!!) büdzsével dolgozott. 


A kissé biblikus hangvételű, számos zsáner elemet (sci-fi, thriller, dráma) felvonultató mozi jól össze lett gyúrva, ugyanakkor – feltételezhetően szándékosan – áraszt magából egyfajta kellemetlen ridegséget, mely kissé megközelíthetetlenné, inhumánussá teszi.
A lezárás azonban – ha nem is katartikus módon, de – felteszi az i-re a pontot.
Nincs szájbarágás, nincs kompromisszum! Kemény, embert próbáló mű a Take shelter. Kizárólag haladóknak!
Ha még csak ismerkednél Nichols univerzumával, elsőként inkább a Muddal próbálkozz! 

85%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése