2014. március 5., szerda

The book thief - A könyvtolvaj


A náci Németországról lehet aranyos filmet készíteni? Igen! Brian Percivalnak legalábbis sikerült, még ha nem is lett tökéletes, kerek egész és kiforrott a végeredmény. Pedig Markus Zusak, ausztrál író 2006-os, nagy hatású bestsellere szolgáltatta az alapot. Sokáig ment is a sztoriért a versengés a stúdiók között, végül aztán 7 évet kellett várni, míg vászonra kerülhetett az adaptáció. 


So: kislány kontra nácizmus.
A világra jószerivel még csak rácsodálkozó Liesel-t édesanyja a háború kezdetén nevelőszülőkhöz kényszerül adni (a szemfülesek „lefülelhetik” a 90-es évek egyik német ikonjának, Heike Makatschnak a cameóját a film legelején).
… de ne számíts Móricz-féle Árvácska-történetre, mert Liesel új „Papa”-ja és „Mama”-ja egészen jófej, s igyekeznek felkarolni és nagyon de nagyon szeretni a riadt kislányt. Miközben „odakint” tombol a háború, s Hitler rémuralma épp aranykorát éli, az ifjú Liesel felfedezi a betűk és a könyvek világát, új barátokra tesz szert és próbálja túlvészelni a történelem egyik legembertelenebb időszakát.
(Láttunk már „ilyet”: A csíkos pizsamás fiú pl. ugyanígy, gyermeki perspektívából mutatta be a II. Világháború borzalmait.)
Hálás mozis téma ez, kétségkívül könnyfakasztó és „kedves”. Ami viszont előny, az olykor hátrány is lehet, hiszen – és ezt a tényezőt A könyvtolvajnak sem sikerült igazán stílusosan kezelni – egy ilyen jellegű történettel csínján kell bánni: könnyen giccsbe fordulhat a végeredmény. No azért nem fel - le masírozó kerti törpékre kell gondolni, de tény, hogy a film helyenként igen „túlrajzolt”, s előszeretettel él minden olyan adandó lehetőséggel, amikor direktbe – szinte már-már parancsszóra - ríkathat.


Hibái ellenére azonban A könyvtolvaj egyáltalán nem rossz film, hiszen szórakoztat, méghozzá egészen színvonalasan és mindemellett emlékezetes, szimpatikus karaktereket vonultat fel.
Geoffrey Rushról és Emily Watsonról (tök jó a zsémbes, de valójában vajszívű pótanyuka szerepében) eddig is tudtuk, hogy kiváló művészek, és most is hozzák a tőlük megszokott magas nívót.  Mindennek a tetejébe pedig az alkotás megajándékoz minket egy új, nagyszerű tehetséggel is, a főhőst játszó Sophie Nélisse-vel. A 14 éves ifjú színészpalántát már láthattuk a Lazhar tanár úr című (2012-ben a legjobb idegennyelvű film Oscarjára jelölt) filmdrámában, de a kiscsajnak ez az első valódi, komoly főszerepe és hát egészen remekül helyt áll - biztos, hogy hallunk még felőle…
All in all: A könyvtolvaj  végül is élményszámba megy. Nem sikerül igazán mélyenszántóvá válnia, de ezen ’hiányosságát’ jóindulatúan elnézzük neki. Mert egy olyan film, amelyet a halál narrál, nem lehet más, csakis figyelemreméltó!

75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése