2015. április 23., csütörtök

Dumb és Dumber kettyó - Dumb and Dumber to


Pontosan 20 év telt el az előző film óta, és hát Jim Carrey és Jeff Daniels már jócskán túl vannak karrierjük csúcsán. Van tehát egy kis kellemetlen szájíz ebben a ’come back’-ben: „nem megy jól a szekér, térjünk vissza a jól bevált formulákhoz”. Az meg ugye full egyértelmű volt, hogy a két dilibogyó még két évtized után is vonzani fogja a vetítőtermekbe a tömegeket.
A 35 milliós büdzsé ellenére a bevételek már bő 90 milla felett járnak csak az USA-ban, szóval Carrey-nek és Daniels-nek igaza lett. 


Más kérdés, hogy bármennyire is örülünk a két idióta újbóli felbukkanásának, és bármennyire is élvezzük a nosztalgiát: a ’94-es film poénjainak színvonalát nem sikerült hozni. Ordítva röhögős viccek ezúttal nincsenek, inkább csak kellemetes múltidézés. 


…egy ilyen film esetében nyilvánvalóan nem feledkezhetünk meg a piszkos anyagiakról: ahogy írtuk, a Farelly-tesók bizonyára tisztában voltak azzal, hogy ha megismételni nem is sikerül az előző rész sikerét, azért így is orbitálisan nagy „kaszálás” lesz ez a második is; ennek ellenére a „kettyó”-n érezni, hogy valóban szeretettel készült, s szeretettel lett ’feltálalva’ a közönségnek.
Mégsem lehetünk maradéktalanul elégedettek. Jócskán megkopott már ennek a zsigeri ökörködésnek a fénye, még úgy is, hogy a Farelly-ékre jellemző bájos infantilizmus azért itt-ott mégiscsak felüti a fejét. 


Persze felmerül a kérdés, hogy: „akkor mégis milyen folytatást lehetett volna készíteni ehhez az eszement banzájhoz?”. Ha ebben a kontextusban vizsgáljuk a Dumb and Dumber to-t, akkor a válasz az, hogy ennél jobbat aligha…
Természetesen ez még nem jelenti azt, hogy a Dumb és Dumber kettyó egy kirobbanó erejű filmvígjáték lenne…
Ilyen ez a 'pop szakma'...

65%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése