2015. április 22., szerda

The november man


Roger Donaldson pályája során készített pár igen erős mozit (Nincs kiút; A Bounty; Fehér sivatag; A leggyorsabb indián), néhány közepes minőségű filmet (Koktél; Dante pokla; Beavatás) és találni jó pár gyenge eresztést is a tapasztalt direktor filmográfiájában (A bosszú jogán; Szökésben; A lény).
Donaldson teljesítménye tehát meglehetősen hullámzó, és a 2011-es gyengusz A bosszú jogán után sajnos ezúttal sem sikerült emelnie a nívót a rendezőnek. 


A The november man amolyan ’tessék-lássék’ akciófilm, amelyben Pierce Brosnan a Bond-filmek után ismét titkos ügynököt alakít, de ezúttal a kőkemény fajtából. Peter Devereaux zokszó nélkül lövi tarkón az ellent, rezzenéstelen arccal vágja el a kétségbeesett szöszi combartériáját, robbant és lődöz, feldühödik és bosszul, szóval kurva kemény csávó, na! 


Szerencsére azért a The november man nem olyan ’zilált’ és béna, mint Kevin Costner hasonszőrű 3 nap a halálig-ja – Donaldson filmje összeszedettebb és koncepciózusabb annál -, de a végeredményt tekintve ez a mozi sem nyújt sokkal többet, mint az McG-féle blamázs.
Az akció szcénák nagyjából vállalhatóak, viszont a karakterábrázolás csapnivaló, és hiába próbálja a forgatókönyv azt sugallni, hogy ez egy bazira komplex történet: ennél együgyűbb sztorit aligha kanyarinthattak volna az alkotók. Igazi klisé-parádé a szkript, a maga szerb gengsztereivel, politikai összeesküvésével, CIA-s konspirációival és viszonyrendszereivel. 


Nyilván ez egy fáradt nap után okés lesz majd az RTL Klub-on 21.30-tól, de ’teljes értékű’ mozifilmként a The november man nem állja meg a helyét. 

50%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése