2015. április 2., csütörtök

Coherence


Emlékszel a Sliding doors-ra (A nő kétszer c. film) amely Gwyneth Paltrow két lehetséges „valóságát” mutatja be párhuzamosan? Mi lett volna, ha eléri a metrót, és mi lett volna, ha nem…
Az életünk valóban ilyen látszólagos „piszlicsáré” apróságokon múlik: ha nem mentem volna el abba a hétvégi buliba, akkor nem ismertem volna meg azt a lányt, aki később a gyermekeim anyja lett, ha nem költözünk el X városból Y-ba, akkor nem találkozom azzal az emberrel, akivel zenekart alapítunk és sikeresek leszünk, stb., stb.
A Sliding doors a kérdéskörre a predesztinációval válaszol: sorsszerűség mindenek felett! Ez egy cuki kis vígjáték reakciója a témára...
De vajon mit tud James Ward Byrkit low-budget sci-fi-je? 


Az biztos, hogy a Coherence sokkal meghökkentőbb módon reagál: jóval nyomasztóbb és kétségbeejtőbb, mint a Sliding doors volt. De nehéz róla anélkül beszélni, hogy ne spoilereznénk el a sztorit.
A lényeg: van ez a párfős baráti társaság, akik egy olyan estén gyűlnek össze szociális életet élni, amikor épp egy üstökös zúg el közvetlenül a Föld mellett. Ennek köszönhetően számos megmagyarázhatatlan esemény történik az éjszaka folyamán… 


A Coherence olyan, mint egy kurva jó Agatha Christie regény: furmányos, csavaros, okos. Ellenben arra a bravúrra nem képes, hogy ténylegesen berántson minket a sztoriba. A feladvány megdolgoztatja az agytekervényeket, érdekes a megvalósítás (a szkript állítólag csak tessék-lássék készült el a forgatás kezdetére, így nagyrészt impróztak a színészek), jól épülget a történet, a csattanó is ügyes, de a Coherence nem tud olyan elemi erejű hatást elérni, mint mondjuk Brit Marling hasonló típusú filmjei; és nem is olyan elegáns, mint Richard Schenkman The man from earth-je. 


Byrkit alkotása azonban intelligens és ’izgalmas’ agytorna, remek - jól időzített - fordulatokkal.
Az meg külön megsüvegelendő, hogy a rendező mindennemű szemfényvesztés nélkül tudja fenntartani a figyelmet. Nincs CGI, nincs petárdadurrogtatás, nincsenek gyomrokból kirobbanó alien-ek.
Helyette van egy csomó pörgős párbeszéd, tanítanivaló cselekményvezetés, némi távolságtartás, nem túl számottevő, de elfogadható színészi játék, és maga a profin kidolgozott „társasjáték”.
Let’s play!

75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése