2015. április 27., hétfő

T.S. Spivet különös utazása - The young and prodigious T.S. Spivet


A T.S. Spivet különös utazása közhelyes dolgokról mesél, nem közhelyes módon. Ez pedig minden szempontból a film becsületére válik, s már-már bravúrosnak is mondható. 


Jean-Pierre Jeunet az utóbbi időben egyre kommerszebbé vált, már amennyire a rendező sajátos univerzumát és ábrázolásmódját kommersznek lehet nevezni…
T.S. története is tulajdonképpen egy csodaszép képekkel operáló „klasszikus mese”, mely jóval közérthetőbb, mint a direktor korai munkái; egy olyan coming of age sztori – road movie-s színezettel -, amely a felnőtté válás nehézségeit Wes Anderson műveihez hasonló eszközökkel ’dolgozza fel’, s egy külön kis világot teremtve beszél az ember életében bekövetkezett tragédiákról, a gyermeki lélekről – és létezésről, valamint a ’helykeresésről’. 


Szóval minden ízében „gyerekfilm” a T.S. Spivet, ugyanakkor sokkal inkább szól a felnőtteknek, mint a fiatalságnak.
...mindeközben Jeunet pedig mégiscsak ügyesen „lavírozik”, hiszen mozija végül is egy különös, nem hétköznapi, de szórakoztató családi moziként is megállja a helyét, hiszen kalandos, vicces és szívhez szóló. 


A szinkron egyébként első osztályú, a narráció pedig – bár hatásvadász elem, itt mégis – nagyon indokolt, és sokat hozzátesz a történethez és a filmélményhez.
Jeunet finoman adagolja az infókat, a karakterei izgalmasak, a konfliktusok „működnek”, s nagyon ügyesen – tapasztalt és ízléses rendező módjára – vezényli le filmjét. A tetőpontoknál stílusos és „finom”, az emelkedett pillanatoknál pedig egy pillanatra sem ragadtatja el magát.


Jó értelembe vett „bájos” mozi a T.S. Spivet különös utazása!
Az út a fontos, nem pedig az érkezés!

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése