2015. április 23., csütörtök

St. Vincent


A St. Vincent egy olyan mozi, ami tulajdonképpen a klasszikus dramedy-k szinte minden egyes paneljét tartalmazza/alkalmazza: a karakterek szerethetőek, komplexek, de mégsem annyira bonyolultak, hogy elvesszünk az összetettségükben; a karakterábrázolás ennek megfelelően szép, klasszikus ívet jár be, miként maga a film is; minden nagyon konvencionális; vicces, ugyanakkor drámai – inkább drámai!!! 


Mégis: az első filmes rendező-forgatókönyvírónak, Theodore Melfi-nek sikerült jól elcsípnie ’a hangulatot’, s ráadásul van egy nagy aduásza, Bill Murray személyében. Murray mindig jó, itt is az! Bár nem annyira mogorva, és nem is olyan tragikus karakter, mint Clint Eastwood volt a Gran Torino-ban, de Vin szerepét abszolút mértékben rászabták: jól áll neki, kényelmesen, otthonosan mozog benne. 


Külön öröm Melissa McCarthy szokásostól eltérő, ’komolykodása’ (passzol hozzá ez is, hiába, ő egy nagyszerű színésznő!), s Naomi Watts is üde színfolt: bizonyítja, hogy egy sablonos kurtizán szerepet is abszolút mértékben képes ’kimaxolni’. 


Persze lehet fanyalogni: több bunkóságot vártunk, több tökösségre számítottunk, mégsem ez a film lett Bill Murray A nagy Lebowski-ja, bla-bla, de higgyétek el, a St. Vincent úgy kerek, ahogy van!
Melfi filmjében épp az a jó, hogy nem akar többnek látszani, mint ami: ez egy szórakoztató, aranyos feel-good mozi, cuki gyerekszereplővel (Jaeden Lieberher!!!), mérsékelt, de átélhető drámával, kicsit sablonos történetvezetéssel, de cserébe remek színjátszással, és szerethető figurákkal. Kedves kis film ez, na! 


…és a végére még picit meg is hatódtunk. Na tessék, ilyen a St. Vincent! 

70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése