2015. április 23., csütörtök

Rendíthetetlen - Unbroken


Nem nagyon ájuldoztak be a kritikusok Angelina Jolie rendezői debütjétől. Az Unbroken valóban nem egy kiegyensúlyozott, egységes mozi, ugyanakkor a gyengeségeivel szemben van egy csomó erénye is, és bármennyire is próbáltuk utálni, nem ment.
Az elsődleges indok, a főszereplő maga, vagyis Jack O’Connell. Ki gondolta volna, hogy az Eden lake egykori genyó kis sráca ilyen klassz színművésszé érik idővel. Muszáj lesz pótolnunk tőle ezek után a sokat méltatott Starred up-ot és a viszonylag friss ’71-et! 


Szóval O’Connell remek, de az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy maga a sztori is az! Mert ha Louis Zamperini története nem méltó a széles vászonra, akkor ugyan mi?
Ennek ellenére Jolie kisasszonynak azért – „jó” elsőfilmes módjára – sikerül elügyetlenkednie jó pár fontos jelenetet (példának okáért épp a filmvégi katartikusnak szánt szcénát), de a feszültség így is átjön (hála ismételten O’Connellnek), s a mozi működik! 


Persze Pittné egy igazán profi stábbal vette/vehette körül magát. Nem véletlen, hogy Roger Deakins operatőr már a sokadik Oscar-jelölését gyűjtötte be: a látvány csodás, a képek nagyszerűek! …ráadásul az adaptált forgatókönyv megírásában is olyan nagyágyúk működtek közre, mint Joel és Ethan Coen, valamint a legendás script writer, Richard Lavagranese


Az egykori olimpikon és hosszútávfutó „Louie” háborús története, bár nem mentes a hibáktól, a székbe szegezi a nézőt. Ennek a sztorinak valóban „ereje” és lelke van.
A Rendíthetetlen nem rossz film, annyi csupán, hogy Angelina – tapasztalatlansága és zöldfülűsége okán - nem volt képes kijátszani a kezében lévő ütőkártyákat, így a nagy ’trüváj’ nem jöhetett létre. Ettől függetlenül a rendezőasszonynak azért nincs oka szégyenkezni.


Semmi gond Angelina, majd legközelebb!

70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése