2015. április 13., hétfő

Fácángyilkosok - Fasandraeberne


Carl Morck és Assad nyomozó kalandjai folytatódnak!
…és mivel a Fácángyilkosok is óriási siker volt – nem csak Dániában – Európa-szerte, ezért Jussi Adler-Olsen regényfolyamának harmadik etapja, a Palackposta filmadaptációja is készülőben van már.
A siker egyébként maximálisan érthető. Olsen rendőrkarakterei ugyan nem túl bonyolultak, de a kohézió jól működik a két zsaru között, a Q-ügyosztály – a régi, megoldatlan bűnesetekre szakosodott nyomozó csapat – pedig mindig szállít egy olyan izgalmas rejtélyt, amelyet szívesen fejtünk meg a két morózus detektívvel. Nem utolsó sorban pedig, ez már egyértelműen a filmadaptáció érdeme: a két főszereplő, Nikolaj Lie Kaas és Fares Fares remek párost alkotnak a vásznon. 


Túl nagy előrelépés minőségben nem történt a Nyomtalanulhoz képest (itt írtunk az első részről!), de az mindenképp leszögezhető, hogy a Fácángyilkosok összeszedettebb és kimunkáltabb az előző epizódnál.
Eleve a bűnügy is jóval komplexebb ezúttal, de a Fácángyilkosok – a Nyomtalanullal ellentétben - több figyelmet fordít a karakterekre és a jellemrajzokra is. 


Sokan úgy vélik, hogy Olsen Q-ügyosztályos sztorijait inkább tévésorozatként kellett volna legyártani, de a helyzet az, hogy a Nyomtalanul és a Fácángyilkosok sikere rácáfol az iménti kritikára, nem beszélve arról, hogy – tegyük a kezünket a szívünkre - az ég egy adta világon semmi baj nincs ezekkel a filmekkel.
No persze nem remekművekről beszélünk, de ahogy az előző rész, úgy a Fácángyilkosok is egy korrekt, izgalmas, okos, szórakoztató krimi lett. Néha pedig nem is kell több az üdvösséghez!

70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése