2015. április 21., kedd

Sodródva - Rudderless


A 2014-es Sundance versenyprogramjában szerepelt William H. Macy első rendezése, a Rudderless, amely egy igen különös történetet mesél el:
Sam fia váratlanul életét veszti egy tragikus iskolai lövöldözésben. A férfi a bánatát italba fojtja, s bár egykoron sikeres, öltönyös reklámszakember volt, szép házzal, szép autóval, most egy vitorlás hajón lakik, építkezéseken dolgozik, s a melósok sivár életét éli: nappal munka, este kocsma, aztán hazabotorkálás részegen, másnap pedig minden kezdődik elölről.
Egy nap volt felesége megajándékozza Sam-et elhunyt fiuk cuccaival. A lecsúszott apuka megtalálja a sráca régi cd-i között a fiú dalait, dalszövegeit. Felfedezi, hogy Josh mennyire tehetséges volt. Sam elhatározza, hogy megtanulja a számokat, s előadja azokat a helyi bárban. A nagyszerű nótákra felfigyel a visszahúzódó, de rendkívül kifinomult zenei érzékkel bíró Quentin. Sam és a fiatal srác rock bandát alapítanak…


Érdekes történet, nem mindennapi sztori, pláne, hogy Macy a forgatókönyvbe egy nem túl váratlan, de mégis „ötletes” kis csavart is ’beleszerkesztett’, ami nagyjából a film utolsó harmadánál egészen új megvilágításba helyezi a cselekményt.
Maradéktalanul azonban nem lehetünk elégedettek, bizonyos pontjain az alkotás belesüpped a közhelyekbe. Kár, mert még így sem mondanánk, hogy béna film lenne a Rudderless – sőt! Helyenként viszont sajnos sekélyes a mű, miközben Billy Crudup olyan finom, szenzitív játékot produkál, hogy az embernek valóban összeszorul a szíve. Vannak nagy pillanatai a fickónak! A regattát pl. egészen sajátos módon „hekkeli meg”… Rock and roll forever!


Az alapvető drámai felütés dacára a Rudderless egy klasszikus feel-good mozi, jó kis hangulattal, kellemes indie-pop dalokkal – és Crudup valóban elementáris, lehengerlő alakításával.
A filmben olyan sztárok is feltűnnek, mint pl. Felicity Huffman (William H. Macy hites felesége), Laurence Fishburne, Selena Gomez és maga a rendező-forgatókönyvíró, H. Macy. …no és ott van még a fiatal Anton Yelchin is, aki szintén egészen jól teljesít. 


Nem rossz film a Sodródva, bizonyos tekintetben megható, szívet melengető kis független filmecske, de a lelket azért – a drámai él ellenére – nem facsarja ki.

65%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése