2015. április 13., hétfő

Hosszú út lefelé - A long way down


Nick Hornby regényeiből azért készült már pár egészen emlékezetes filmadaptáció, elég ha csak a Pop csajok satöbbi-t, vagy az Egy fiúról-t említjük.
A Hosszú út lefelé c. Hornby-művet azonban lehet, hogy jobb lett volna meghagyni az irodalomnak. Vagy legalábbis nem így, nem ilyen formában kellett volna hozzányúlni…  A francia Pascal Chaumeil (Szívrablók) egy kifejezetten erőtlen filmet készített az egyébként erős alapanyagból. 


Bizonyos jelenetekben Chaumeil próbál ironizálni, vagy épp drámai lenni - de csak nagyon ritkán éri el a célját. Érdektelenné és unalmassá válik a filmje: az üzenet elsikkad. Nem áll össze kerek egésszé a sztori, így súlytalanná válik a dráma, és jelentéktelenné a cselekmény.
Talán a színpad jobban állt volna ennek a történetnek:
Négy kiábrándult lélek ugyanazon a napon akar véget vetni az életének. J.J., Jess, Marueen és Martin Sharp (a tévésztár) véletlenül találkoznak össze az öngyilkosság színhelyéül választott toronyház legtetején. Végül lebeszélik egymást a „mutatványról”, s úgy döntenek, hogy elhalasztják az „eseményt”, és együtt próbálják megfejteni elbaltázott életüket. 


Mint mondtam, Chaumeil-nek sikerül szinte majd' teljes egészében elbagatellizálnia a sztorit.
Pedig a rendezőnek egy rahedli sztár állt a rendelkezésére: Pierce Brosnan, a mindig kiváló Toni Collette, Aaron Paul, az egyébként zseniálisan teljesítő Imogen Poots, Rosamund Pike, és Sam Neill. Elég impozáns szereplőgárda.
Azonban a kiváló aktorok sem tudtak mit kezdeni a szétesős szkripttel – egy-egy párbeszéd kifejezetten erőltetett és művi -, s így a néző nem is igen képes felvenni a fonalat. Nehéz „kapcsolódnunk” az eseményekhez.


Chaumeil sajnos csak mímeli a „mélységet”, csupán a „díszleteket” teremti meg, tartalommal nem igen szolgál. 

45%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése