2018. január 1., hétfő

Jólét - Good Time


Robert Pattinson, csak úgy, mint Daniel Radcliffe, a Harry Potter – saga-ban indította karrierjét. A legszembetűnőbb párhuzam azonban a két fiatal brit színész pályáját tekintve mégis az, hogy mindketten egy emblematikus film/karakter (Radcliffe – HP, Pattinson – Alkonyat) árnyékából igyekeznek folyamatosan, óriási vehemenciával, nagy-nagy elánnal kitörni.
De míg Radcliffe – iparkodjon bármennyire – még most is rendre a szemüveges tini varázslót juttatja eszünkbe, addig Pattinson ügyes átváltozóművészként egyre távolabb és távolabb kerül Alkonyat béli karakterétől. 


A Good Time is egy fontos mérföldkő, jelentős stáció Pattinson filmográfiájában, hisz egy ízig vérig szerzői független filmről van szó, amelynek attitűdje a lehető legtávolabb esik a hollywoodi stúdiók profitorientált, pompázatos miliőjétől.


A „white trash” jelenséget – a lecsúszott, többnyire bűnözésből élő „fehér” alsó osztályt - górcső alá helyező bankrablós szociográfia szép lassan, alattomosan kúszik a bőr alá.
Igaz, a Safdie-tesók első filmje így is kihagy egy-két jelentősebb ziccert. Nem tudja például összefűzni, egységesíteni a történet egyes releváns szálait. Picit szétesős, és ad hoc-jellegű a dramaturgia; túlságosan experimentális a sztori. Ugyanakkor Safdie-ék pofátlanul – könyörtelenül - tolják bele az arcunkba a Nikas testvérek szociodrámáját.


A Good Time nem beszél mellé, sok közelivel és rengeteg dokumentarista képkockával nyomatékosít. A kamera folyton ott lohol a szereplők nyomában. Így mi is velük rohanunk, mi is végig kínlódjuk Connie egyetlen éjszaka leforgása alatt játszódó kilátástalan ámokfutását.


Feszes tempó, sodró lendület, magával ragadó dinamika jellemzi a filmet, és akkor még nem említettük Oneohtrix Point Never bámulatos szinti score-ját, amely nagyban hozzájárul a moziélményhez, s az alkotás feszült hangulatához: a Good Time destruktív, lecsúszott közegének ábrázolásához.
Közben pedig Pattinson kiváló. Csapzott, elnyűtt, és szakadt. Kitartásának és elszántságának hála pedig egyre jobban távolodik Edwardtól, a jólfésült, sápadt, csillogó szemű vámpírfiútól.
2017 egyik figyelemreméltó filmkülönlegessége a Good Time. Nem tökéletes, de friss és unikális.

75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése