2014. október 7., kedd

A single shot


David M. Rosenthal A single shot c. munkája egy régi vágású, szikár, férfias thriller. A film a végig jelen lévő drámai feszültség segítségével húzza be a nézőt abba az igen nyomasztó, szürke, fakó közegbe mely az elcsépelt szépelgés és klisék helyett egy jóval visszataszítóbb és ridegebb Egyesült Államok képét mutatja.
Talán mert a Sziklás-hegység elhagyatott szegletében járunk, talán mert Rosenthal igyekezett realisztikusan ábrázolni… ki tudja… Az viszont tény, hogy A single shot atmoszférája felettébb rabul ejtő! 


Ahhoz azonban, hogy a filmet ne egy átlagos thrillerként emlegessük a későbbiekben, szükség volt/van Sam Rockwellre. Számos alkalommal kifejtettem már, de nem győzöm hangsúlyozni: ez a faszi minden kétségét kizáróan az egyik legnagyszerűbb amerikai kortárs színművész! Egyelőre Rockwell számára még nem jött el ’a nagy pillanat’ (…és Rosenthal műve sem segítette hozzá komoly szakmai elismerésekhez – leszámítva a 2013-as Newport Beach-i Filmfesztivál ’best actor’ díját…), de ahol ő feltűnik, ott biztosan történni fog valami egészen rendhagyó! Most sincs ez másként: a bajba jutott kisember, John Moon szerepében Rockwell lehengerlő, s hiába nem egy eget rengető történet ez, a színész képes megtölteni komoly tartalommal!


Apropó cselekmény! Nagyvonalakban: a vadász vadászik a vadonban, majd egy véletlen baleset következtében az üldözött vad helyett egy fiatal lányt lő le. A halott mellett talál egy táskát tele pénzzel, ami aznapi zsákmánynak – ha már valódi vadat nem sikerült elejtenie – pont megteszi. Csak hogy hősünk nem számol azzal, hogy a táska és annak tartalma valaki számára nagyon, de nagyon ’drága’ - nem beszélve a halott lányról…


A fényképezés kiváló, a forgatókönyv azonban helyenként meg-megbicsaklik, így a Cormac McCarthy-s hangulat azért némileg csorbát szenved…
Ezzel együtt azonban elmondható, hogy David M. Rosenthal filmje több mint egy szimpla ’korrekt thriller’. Ehhez azonban kellett Rockwell kivételes aurája és alakítása, valamint a Sziklás-hegység mázsás sziklái, és a kékes-szürke képi világ.
Az imdb 5,8-as pontszáma pedig a nap vicce!

70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése