2014. október 9., csütörtök

The iceman


Richard Kuklinski bő 10 éven át volt az amerikai-olasz maffia kegyetlen, „jéghideg” bérgyilkosa. A lengyel származású pasas több mint 100 embert ölt meg élete során, s ezen "teljesítményével" tutira beírta nevét a maffia halhatatlanjai közé.
A The iceman Kuklinski élettörténete, mely a tagbaszakadt, érzelemmentes (?) polák szervezetbűnözésbe való beépülését követi nyomon egészen ’sajnálatos’ bukásáig. 


Tipikus maffia sztori ez, az izraeli származású Ariel Vromen rendező nem kívánta megreformálni a műfajt, a The iceman a klasszikus gengszterfilmek klasszikus ívét járja be: látjuk Kuklinskit a ’csúcson’ majd – amint azt már korábban említettük – a csúfos mély zuhanásnak is szemtanúi lehetünk.
A klisék ellenére a film atmoszférája rendkívül erős, s ez elsősorban a főszereplő Michael Shannonnak köszönhető, aki – nem túlzás – minimum Oscar-díjas alakítást nyújt Kuklinski szerepében. Shannon óriási tehetség, erről már tanúbizonyságot tett számtalan esetben, elég, ha csak A szabadság útjait (ebben ugye mellékszereplőként Oscar-ra is jelölték), vagy Jeff Nichols Take shelter c. művét említjük. 


Színészfronton egyébként is elég jól teljesít a film: Kuklinski nejét pl. a mostanra már kissé elfeledett Winona Ryder alakítja, egészen meggyőzően, de a kisebb mellékszerepekben is olyan sztárokat találunk, mint David Schwimmer – meglepő, de egy pillanatra sem jutott eszünkbe a Jóbarátok Ross Geller-e -, Chris Evans, vagy Ray Liotta (tán épp ő a leggyengébb láncszem ezúttal…).


...mégis, minduntalan Michael Shannonhoz kell visszakanyarodnunk, hiszen egyértelműen ő a lelke (rendkívül sötét lelke) a The icemnannek.
A családját szinte már-már betegesen szerető és óvó Kuklinski egyik pillanatban még meghitten karácsonyozik a gyerekekkel és az asszonnyal, majd nem sokkal azután kíméletlenül, rezzenéstelen arccal gyilkol. Shannon antihőse azonban ’működik’, mi több, még némi empátiát is képes kiváltani a nézőből. Kuklinski ugyanis beteg ember, beteg lélek, s ezt Vromen a film végi zárójelenettel igen határozottan alá is támasztja.
A Jégember végül – történhetett volna másként? - elolvad…

70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése