2014. október 20., hétfő

Good Will Hunting


…szóval a Good Will Hunting volt az a film, ami 1998-ban 9 Oscar-jelölésével a Gála egyik legnagyobb esélyesének számított, de végül „csak” kettő arany szobrocskát tehetett a képzeletbeli vitrinbe. 


Robin Williams annak idején úgy nyilatkozott, hogy a szkript tüzetes átolvasása után azt érezte, hogy ez a történet minimum akkora erejű, mint a Holt költők társasága, így nem is gondolkozott egy pillanatig sem, hogy elvállalja-e a szerepet, vagy sem. …és milyen igaza volt, hisz a 2 Oscar közül, az egyiket ő vihette haza! S bár sokan úgy tartják, hogy Williams volt már átütőbb, és a díj inkább egyfajta ellensúlyozása volt a korábbi évek mellőzöttségének, azért az elvitathatatlan, hogy a pszichológus karakterét kevesen tudták volna ennyire szenzitíven megformálni. 


Igazi amerikai sztori ez, ugyanakkor a Matt Damon – Ben Affleck páros Oscar díjas forgatókönyve nem "hollywoodias", s egy cseppet sem szentimentális; nincsenek célzottan patetikus, könnyfakasztó nagyjelenetek, „csupán” remek soundtrack, őszinte formanyelv, egy magával ragadó történet és számos kiváló alakítás.
Ezt a filmet mindenkinek látnia kell! Simogatja, melengeti a lelket!


TUDTAD, HOGY?
-          Damon és Affleck eredeti elképzelése szerint a történet egy olyan thriller lett volna, amelyben Will különleges képességeire az FBI tart igényt. A jogokat először megvásároló Castle Rock Entertainment elnöke, Rob Reiner azonban azt javasolta a srácoknak, hogy inkább más irányba vigyék a cselekményt. Köszi, Rob!
-          A Castle Rocknál nem tartották jó ötletnek, hogy a szerzők, Matt Damon és Ben Affleck alakítsák a főszerepeket. A stúdió mindenképp Leonardo DiCaprioban és Brad Pittben gondolkodott. Az sem lett volna egy elhanyagolható páros!
-          A megfilmesítési jogok végül a Miramaxhoz vándoroltak, ahol olyan sztárrendezőket próbáltak megnyerni a projekthez, mint Kevin Smith, Michael Mann, vagy Steven Soderbergh. Végül egyikük sem vállalta a munkát, így került Gas Van Sant kezébe az irányítás, aki olyannyira beleszeretett a sztoriba, hogy később készített még egy hasonló tematikájú filmet, Fedezd fel Forrestert! címmel.
-          Robin Williams klasszikussá vált zárómondata a „Son of a bitch. He stole my line.” nem volt benne a forgatókönyvben, a színész rögtönözte azt.
-          Az a jelenet, amikor Sean arról beszél Willnek, hogy a felesége hogyan, mi módon „eresztette ki a gőzt” (vagyis: hogyan, mi módon fingott) szintén improvizatív elem volt. Williams dumája annyira betalált, hogy a stábtagok is – Matt Damonnal egyetemben – hangosan elkezdtek röhögni. Ezt bizonyítja a szcéna közben „remegő kamera” is! Az operatőr sem bírt magával!
-          Gus Van Sant sokáig győzködte Damont és Afflecket, hogy írjanak bele a szkriptbe egy minden ízében drámai szálat is. Van Sant ötlete az volt, hogy Chuckie haljon meg egy baleset következtében az építkezésen. Damon nagyon húzódzkodott a dologtól, de végül Affleck-el karöltve teljesítették a rendező kívánságát. Amikor azonban Van Sant elolvasta az átírt forgatókönyvet, rájött, hogy ez egy borzasztó ötlet volt, és szerencsére maradt minden a „régiben”…
-          Minnie Driver karaktere a Skylar nevet Matt Damon akkori szerelme, Skylar Satenstein után kapta, aki aztán a film forgatásának kezdete előtt jól faképnél hagyta Damont Lars Ulrich, a Metallica dobosa miatt. Satenstein jelenleg is Ulrich törvényes, hites felesége.
-          Minnie és Matt Damon romantikus kapcsolatba bonyolódott a forgatás során…
-          Harvey Weinstein producer baromira nem akarta Minnie Drivert a szerepre, mert úgy vélte, hogy a színésznő nem elég dekoratív. Hosszas huzavona után végül Weinstein megenyhült - akkor meg pláne, amikor kiderült, hogy Minnie-t Oscar-ra jelölték az alakításáért.
-          Azt a bizonyos képet Sean irodájában – melynek „kivesézését” követően a pszichológus Willnek ugrik - a rendező festette!
-          Az állásinterjú, amelyre Will maga helyett Chuckie-t küldi a Holden & McNeilnél zajlik. Ben Affleck karakterét a Képtelen képregényben Holden McNeilnek hívják!
-          A kezdetekben Matt Damon és Ben Affleck még Mel Gibsonnal is tárgyalt a rendezés ügyében. Gibson végül szkippelte a lehetőséget.
-          Végül az indie rendező, Kevin Smith dobta át a Castle Rocktól a Miramaxhoz a szkriptet, ahol végre elkezdtek érdemben foglalkozni a sztorival. A Good Will Hunting lett a Miramax legsikeresebb filmje a Chicago után - már ami a piszkos anyagiakat illeti…

100%

http://www.imdb.com/title/tt0119217/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése