2014. október 7., kedd

X-Men: Days of future past - X-Men: Az eljövendő múlt napjai


...nálam a legutóbbi epizód, a Matthew Vaughn (Ha/ver) által rendezett First class jobban betalált, de ez még nem jelenti azt, hogy az X-men sorozat direktori székébe visszatérő Bryan Singer gyengén muzsikálna, sőt!
Az X-men széria az egyetlen olyan szuperhősös franchise – leszámítva Nolan zseniális Batman trilógiáját – amely következetesen képes tartani a magas színvonalat! Legyen szó rebootról, előzmény filmről vagy „csak” szimpla folytatásról, az X-men - sztori mindig friss és üde. 


Ezúttal a mutánsok Logant, vagyis Rozsomákot küldik vissza az időben, egyenesen a ’70-es évekbe, hogy fékezze meg Dr. Bolivar Traskot, aki Mystique génállományából x-men-ölő robotokat fejleszt; mindez ugyanis a mutánsok kihalásához vezet a távoli jövőben! Logannek tehát nem elég, hogy meg kell küzdenie Traskkal és a féktelen Mystique-el, a fiatal, kétkedő Charles Xaviert és az önfejű Magnetót is meg kell győznie küldetésének fontosságáról. 


Az X-men sorozat főként amiatt (is) működik, hogy amellett, hogy megvan benne a szuperhős mozik drámai színezete és monumentalizmusa, felettébb vicces és önironikus is.
Singer egyébként láthatóan élvezi, hogy ’visszafoglalhatta’ régi „játszóterét”: biztosan tartja a kezében a gyeplőt, és azon túl, hogy profi módon vezényel, a gyermeki játékosságról sem feledkezett meg.
Az új mutáns, a kleptomán, hipergyors Quicksilver (Evan Peters) Pentagonban játszódó magánszáma pl. zseniális - olyan az a szcéna, mint egy csodásan megkomponált zenemű… de az a jelenet sem kismiska, amikor Magneto egy futball stadion segítségével körbebástyázza a Fehér Házat…


A látványon túl azonban szerencsére a történet is rendben van (még ha az időutazós sztori nem is egy frenetikus ötlet), a ’70-es évek hangulatát Singer jól ragadta meg, James McAvoy és Hugh Jackman tök jól festenek a klasszikus bőrkabátokban, Fassbender pedig ismét nagyon ördögi és talányos. És ha már szereplők, a pöttöm Peter Dinklagerről (Az állomásfőnök; Trónok harca) se feledkezzünk meg!
Miként az Edge of tomorrow, az új mutáns sztori is egy egészen színvonalas és kiegyensúlyozott blockbuster, melyet az Isten is a nagyvászonra teremtett!
Bat… akarom mondani: X-men forever!

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése