2014. október 27., hétfő

We need to talk about Kevin - Beszélnünk kell Kevinről


Bár megjelenésekor, 2012 elején nem kavart igazán nagy port, a We need to talk about Kevin az egyik legletaglózóbb, "legtabudöntögetőbb" film, ami valaha készült. Az biztos, hogy az az egyedi módon nyomasztó, pesszimista, kilátástalan hangulat, amely a műből árad, jó darabig kísérteni fog a megtekintés után!


A film egy anyáról szól, aki bármennyire is igyekszik, nem tudja azt a szeretetet nyújtani gyermekének, amelyre annak szüksége volna. A csemete édesanyja hangulatingadozásait és rapszodikusságát gonoszsággal ’viszonozza’… Persze ez így elég ’sarkos’ - a műnek többféle olvasata van. 


Lehetséges, hogy Kevin pszichotikus megnyilvánulásaihoz és dekadens modorához az anya labilis érzelmi beállítottsága járul hozzá, a fiú pedig szimplán csak az elszenvedője, áldozata a történteknek?
Az édesanya Eva szemszögéből szintén más megvilágításba kerül a sztori: Kevin tényleg egy kis rohadék, aki mintha szántszándékkal táncolna anyja idegein, s egyes kiélezett szituációkban direkt feszíti túl a húrt. Kevin vajon maga a megtestesült gonosz? Az Antikrisztus?
Végül a film záró képsorai adják meg a választ: Kevinben nincs semmi sátáni, ő csupán egy pökhendi, szeretetre éhes, dühöngő kamasz, aki nem kapott elég lelki táplálékot a földi zarándokútra…
De kit terhel a felelősség? Az anyát? Vagy Kevin a velejéig romlott, s a szocializáció és a neveltetés nem is releváns tényezők, hisz' így is úgy is tragédiába torkolltak volna az események? 


Lynne Ramsay, a nagyszerű Patkányfogó rendezőnője egy rendkívül invenciózus mozit készített. Az Oscar természetesen messzire elkerülte a filmet, ettől még persze a We need to talk about Kevin rendkívüli alkotás - még úgy is, hogy nem szegeződött rá bemutatása idején a filmvilág tágra nyílt szeme. 


A téma nagyszerű, Ramsay szerencsére (bár ez tőle elvárható volt) nem vitte el horrorisztikus, "vásári" irányba a sztorit. Aki tehát egy Ómen-jellegű történetre számít, csalódni fog. Kőkemény családi dráma a Beszélnünk kell Kevinről. Lesújtó, léleknyűvő, okos, precíz alkotás, a mindig kiváló Tilda Swinton, és Ezra Miller (Egy különc srác feljegyzései) átszellemült, érett alakításával.
Látni kell! 

95%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése