2014. október 3., péntek

Gone baby gone - Hideg nyomon


…ha már Gone girl, Ben Affleck és „eltűnéses” sztori (David Fincher legújabb thrillere épp tegnap debütált a hazai filmszínházakban B.A. főszereplésével!!!), akkor illene megemlékeznünk a mi Gézánk első rendezéséről a Gone baby gone-ról, mely vitán felül 2007 legjobb krimije volt! …és tovább megyek: megkockáztatom, hogy hasonló témában azóta is az egyik legerősebb, leginvenciózusabb mozi! Géza iszonyú alapos munkát végzett; a fazon akkurátus és precíz...Nálánál jobban vajon melyik hollywoodi filmes ismeri a bostoni utcákat és tereket? 


Ben jó érzékkel megtette a film főszereplőjének az addig még többnyire csak mellékszerepekben domborító öcsikét, aki abban az évben igen sikeres esztendőt zárt. Casey 2007-ben másik két remek moziban is szerepet vállalt: Ocean’s thirteen; Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford. (Ez utóbbi filmben nyújtott alakításáért Oscar-ra és Golden Globe-ra is jelölték...)
…Casey Affleck a csavaros szkript mellett a másik óriási érv, ami miatt nem érdemes kihagyni ezt a remekbeszabott, okos krimit!


Dennis Lehane előzetesen már a Titokzatos folyóval bizonyította, hogy különös érzéke van a zsánerhez (epedve várjuk a legújabb regénye nyomán készült Piszkos pénz c. alkotást Tom Hardyval és James Gandolfinivel a főszerepben…). Lehane nagy erőssége, hogy minden egyes története tartogat valami pluszt az egyébként konvencionális zsánerelemek mellett. Mindig akad valami fricska, s azontúl, hogy jól szórakozunk, mindig van árnyalt, de határozott mondanivaló. 


A Hideg nyomon zseniálisan felépített történet, precíz tálalásban (köszönjük Ben!), olyan kiváló színészekkel, mint Morgan Freeman, Michelle Monaghan, a mindig brillírozó Ed Harris, és a parádés játékáért Oscar-ra és Golden Globe-ra nominált Amy Ryan (Mielőtt az ördög rádtalál; Elcserélt életek stb.).

TUDTAD, HOGY?
-          Amy Ryan gyorsan elkápráztatta Ben Afflecket a casting során. A művésznő ugyanis szintén dél-bostoni, és szintén a környékre jellemző jellegzetes akcentussal beszél. A direktornak nem is kellett ennél több, rögtön tudta, hogy ki fogja játszani Helene McCready-t. Milyen jól döntött…
-          A produkció nem alkalmazott statisztákat! A pubokban és az utcákon lézengő emberek mind-mind dorchesteri polgárok!
-          Eleinte úgy nézett ki, hogy Ben Affleck szerepelni is fog a filmben, de végül maradt „csak” a rendezői széknél.
-          Géza és Aaron Stockard felel az adaptált forgatókönyvért, mely a színész második ilyen jellegű írói munkája volt a sikeres, Oscart nyert Good Will Hunting óta.
-          Bár a dialógok nagy része hű maradt a regényhez, Affleck mégis számos változtatást eszközölt a szkriptben. Saját elmondása szerint: ha mindenben követik a könyvet, legalább 7 órás lett volna a film.
-          A Bea McCready-t megformáló színésznő, Amy Madigan és Ed Harris a való életben házastársak!
-          Az Affleck testvérek a Gone baby gone előtt már 3 filmen dolgoztak együtt. Nevezetesen: Good Will Hunting (1997.), Comic strip – Képtelen képregény (1997.); 200 szál cigi (1999.).
-          Bár a Hideg nyomon hivatalosan Ben Affleck rendezői debütálása, kevesen tudják, hogy a művész korábban már készített két filmet - melyek aztán végül nem kerültek bemutatásra. Kíváncsiak lennénk rájuk… (?)
-          Ben középiskolai kémia tanára, Ed McGillicuddy cameo-zik a műben!
-          A drogdíler Bubba szerepében a bostoni hip-hop előadót, Slaine-t láthatjuk. Abban a jelenetben, amikor Bubba és Patrick először találkoznak, Slaine egyik száma hallható a háttérben; bizonyítván, hogy még mindig a rapperek a zene biznisz legnagyobb egoistái!

90%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése