2014. október 2., csütörtök

Short term 12 - Átmeneti állomás


Különösen problémás tinédzserekről már számos nevelő célzatú alkotás született korábban, de ennyire szeretetteljes, szívbemarkoló filmet, mint a Short term 12, még tutira nem hozott tető alá egyetlen rendező sem.
A szociálisan meglehetősen érzékeny Destin Cretton a 2012-es I am not a hipster után ismét komoly társadalmi problémákat boncolgat. Az Átmeneti állomás egy speciális nevelőotthon mindennapjaiba enged betekintést. Megismerjük az otthon lakóit, illetve a fiatal, huszonéves felügyelőket, akik vállvetve harcolnak – a szó szoros értelmében - a hátrányos helyzetű, sok esetben lelki beteg pártfogoltjaikért. Minden nap egy új küzdelem, s mindez nyilván kihatással van a segítőszándékú szociális munkások életére is. 


Cretton alkotása helyenként szinte dokumentarista jelleget ölt. Olyan, mintha mi is ott csücsülnénk Masonnal a fekete srác, Marcus szobájában - s így mi is elképedve és átszellemülten figyeljük a világból kiábrándult Marcus elkeseredett, kíméletlenül őszinte rapjét…


A fiatal színészek nagyszerűen teljesítenek. Főként a Mia Wasikowska-ra kísértetiesen hasonlító Brie Larson, aki a The spectacular now Cassidy-jeként lehet mindenki számára ismerős. Mellette még John Gallegher Jr. érzékeny játéka is említésre méltó - de tulajdonképpen minden szereplőnek jár a dicséret, senki sem lóg ki e tekintetben a tornasorból!


Egy-egy kidolgozatlanabb karakter – és cselekményszál - ugyan akad, de a Short term 12 őszintesége és feddhetetlensége palástolja az apró-cseprő hibákat.
Szívfacsaró mozi élmény, egy újabb gyöngyszem, amit kishazánk forgalmazói valami különös oknál fogva nem tartottak arra érdemesnek, hogy a magyar közönség megismerkedhessen vele… Öreg hiba!

90%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése