2014. október 1., szerda

Closed circuit - Behálózva


Az egészen klassz és egyedi BoyA rendezője, John Crowley követte el ezt a nem túl számottevő, vérszegény krimit.
A Behálózva sztorija kifejezetten sematikus - de itt fontos megjegyezni: forgattak már hasonló jellegű alapanyagból izgalmas tárgyalótermi thrillert. Crowleynak most ez azonban nem sikerült…


Egy londoni piacon elkövetett robbantásban 120 ártatlan veszti életét. A government mihamarabb igyekszik felülkerekedni a történteken, s a szálak egy terroristasejthez, azon belül is Farroukh Erdoganhoz vezetnek.
A per tehát kezdetét veszi, melynek következtében a kijelölt ügyésznő (Rebeca Hall) és Erdogan védőügyvédje, a tapasztalt Martin Rose (Eric Bana) bonyolódik bele a szövevényes ügybe. Nem elég, hogy a két jogász korábban egy párt alkotott, a nagyobb, égetőbb probléma az, hogy egy valódi összeesküvés nyomaira bukkannak, mely egyértelműen a felsőbb körökbe vezet…


…szóval lehetett volna ez egy érdekfeszítő krimi-thriller is, de ügyes forgatókönyv és ritmusos rendezés híján maradtak a fájóan banális frázisok. Crowley és a film mentségére legyen szólva: nem borzasztóan rossz ez, hiszen a brit „mindig esős, mindig párás, mindig ködös” hangulat azért átragad a nézőre, de hiányzik a valódi izgalom és a feszültség… Helyette kapunk egy viszonylag kiszámítható - de amúgy nagyjából nézhető - mozit, amelyben – tetőzve a ’bajokat’ - még a színészi játék sem túl kimagasló.
Crowleyt mindezek ellenére azért még mindig tehetséges filmesnek tartjuk – főként az előmenetelét figyelembe véve. A színházi rendezőből lett filmdirektoron azonban – mily meglepő… - kifogott a középszerű szkript. A Paul Greengrass-es sztíló érezhetően nem fekszik neki, s ahogy Axl Rose borzasztóan hülyén festett volna annak idején a New kids on the blockban, úgy az ír John Crowleynak sem áll jól ez a le Carré-s komolykodás.
Gyorsan lapozzunk!

55%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése