2014. október 8., szerda

Chef - A séf


Ritkán, de előfordul, hogy egy film lezárása után nem szívesen hagyjuk magukra a szereplőket – olyannyira megkedveltük őket.
Jon Favreau szerzői alkotása ezt a hatást játszi könnyedséggel abszolválja. Persze, ahogy a mondás tartja, egy férfi szívéhez a gyomrán át vezet az út, de Favreau gasztro mozija annyira szeretetre méltó, hogy még a rengeteg mellébeszélést is megbocsátjuk neki. 


Carl Casper egy menő étterem menő séfje. Egykoron őt tartották az egyik legjobbnak a szakmában, de mára már kissé fásulttá vált, s az éttermi meló sem engedi kibontakozni méltán híres tehetségét. Egy elcseszett napon Carl összetűzésbe kerül egy rosszmájú ételkritikussal, aki gasztro-blogján csúnyán kikezdi az öntudatos séfet. Carl a twitteren keresztül háborút indít a befolyásos szakértő ellen, melynek következtében elveszíti a munkáját. Az új élethelyzet azonban új lehetőségeket tartogat! Ex-felesége, kisfia, és barátja segítségével Carl megvalósítja régóta dédelgetett álmát, nevezetesen: nekivág Amerikának egy büfékocsival, amely igen gyorsan nagy népszerűségre tesz szert…


Szóval Jon Favreau és John Leguizamo csak főznek, főznek, és főznek, mégis nagyon jó érzés nézni őket eme felemelő tevékenység gyakorlása közben.
Favreau alkotása amellett, hogy road movie-ként is megállja a helyét, remek kis feel-good mozi, melyben számos film achilles sarka, az apa-fia kapcsolat ábrázolása sem elcsépelt, nyálas módon kerül bemutatásra. (Emjay Anthony-ra a jövőben jó lesz odafigyelni!)
Bár tény, hogy a lezárás kissé esetleges, de a Chef minden egyes percét öröm nézni! Ha másért nem is, az elképesztően jóképű kaják miatt!


Jon Favreau rendkívül tehetséges filmes, a nagy mamlaszt egyaránt kedveljük rendezőként (Vasember), forgatókönyvíróként (Páros mellékhatás) és színészként (Hétköznapi emberek; A Wall Street farkasa; Spancserek). A séffel pedig újfent bizonyítja, hogy van helye Hollywoodban a mackós-virtusnak!
Robert Downey Jr. cameo-ja meg a hab a tortán! Ki hitte volna, hogy Tony Stark és rendezője egyszer egy gasztro-komédiában néznek majd farkasszemet?
Ügyes, nagyon ügyes!
A séf az év eddigi legjobb hangulatú mozija, vitán felül!

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése