2014. október 6., hétfő

Cold in July


Az idei Cannes-i felhozatal egyik különös darabja volt a Cold in July, melyben a Dexterből jól ismert Michael C. Hall kispolgár figurája keveredik bele egy szövevényes bűnügybe Sam Shepard és Don Johnson oldalán. 


A C. Hall által játszott Richard Dane egy éjszaka családját védelmezvén lelő egy idegen betolakodót a házában. Amerikában – főként Texasban – ez bocsánatos bűn, így Richard-ot – a kisvárosi „keretest” – egyöntetűen hősként ünnepli környezete. A lelőtt betörő börtönből nemrégiben szabadult faterja azonban bosszút forral…
A történet felütése nagyban hajaz Scorsese A rettegés foka c. 1991-es thrillerére, de Jim Mickle író-rendező más irányba vitte a sztorit, nem elégedett meg a Scorsese-hagyaték reprodukálásának lehetőségével. Ez pedig felettébb dicséretes! 


Ugyanakkor: Mickle nagy igyekezetében kicsit „túltömködte” a dramaturgiai keretet! Túl sok a nem éppen konzekvens történés és fordulat, ráadásul a szereplők motivációja is erősen megkérdőjelezhető bizonyos kulcsfontosságú pontokon. Elég csak Dane megalapozatlan reakcióit említenünk, de Sam Shepard karaktere is jócskán idézőjelbe tehető e tekintetben.


A Cold in July mindezek ellenére nem rossz film; zaklatott soundtrackjének, és erős atmoszférájának köszönhetően képes elemeiben élményt okozni, nagy egészként értékelve azonban kijelenthető, hogy egy icipicit zavaros, elkapkodott és következetlen mozi.
A noir hangulat az, ami kárpótol!

65%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése