2014. december 29., hétfő

Das finstere Tal - Sötét völgy


Egy német felmenőkkel rendelkező titokzatos amerikai cowboy érkezik az osztrák Alpok egyik eldugott szegletébe.
Az idegen egy fotómasinát hoz magával, így elsőként a furcsa apparáttal vonja magára a helybéliek figyelmét. Hamar nyilvánvalóvá válik azonban, hogy a férfit valami egészen más vonzotta a hegyvidéki faluba, ahol a Brenner-klán önkénye uralkodik. 


Szóval osztrák western. Kell ez nekünk? Naná, mint a falat kenyér!
A rendező Andreas Prochaska korábban vágóként dolgozott (Michael Haneke mellett is tevékenykedett pl. a nagyszerű Furcsa játékban!!!), s elég komoly filmes múlttal rendelkezik. Ennek az egészen helyre ’kis’ portfóliónak a hatása pedig érződik a Sötét völgy minden egyes rezdülésén. A vágó munka természetesen mesés, a fényképezés nem különben, s mindennek fejében Prochaska még a suspense-el is meglepően ügyesen bánik, jól építgeti a történetet, amely tulajdonképpen egy klasszikus bosszú sztori, de a rendező és vele együtt a különös osztrák miliő képes új tartalmakkal megtölteni azt. 


A forgatókönyv a németek müncheni sztár szerzőjének, Thomas Willmannak a regénye alapján készült, s osztrák Alpok ide vagy oda, ez valóban vérbeli western! No nem az a puskapor szagú lődözős. Vélhetően inkább a Nincs bocsánat, vagy Az ajánlat lebeghetett Prochaska szeme előtt mintaként, hiszen a Sötét völgy is kellően szikár, komor, és szótlan – de mégis meglehetősen kifejező


A számos remek osztrák és német ajkú aktor mellett a produkció megnyerte magának a brit Sam Riley-t (Úton; Byzantium; Demóna) főszereplőnek, aki most is bizonyítja tehetségét, bár ezúttal nem kellett használnia a teljes eszköztárát. 


Az osztrákok a 2015-ös Oscarra szánták a Sötét völgyet, de mivel a bizottság már nyilvánosságra hozta azt a bizonyos szűkített listát, tudjuk jól, hogy a a film nincs ott a legjobb 9 alkotás között. Világraszóló siker tehát már biztosan nem lesz, mi, filmrajongók azonban gazdagodtunk egy egészen korrekt európai westernnel a sógoroktól!
Köszi!

75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése