2014. december 4., csütörtök

The impossible - A lehetetlen


A lehetetlen a 2004-es Ázsia délkeleti partját sújtó cunami filmes emlékköve.
Egy háromgyerekes angol család kálváriáját követhetjük nyomon Juan Antonio Bayona (Árvaház) igen szemléletes és naturalisztikus mozgóképes víziójában.
A film rendesen bekezd, a szökőár lecsap, a családtagok ennek köszönhetően elmaradnak egymástól, beüt a ménkű…


A cunami pusztítása és annak érzékletes bemutatása sokkolóan realisztikus, Bayona képei a remek vágómunkának köszönhetően igazi zsigeri élményt biztosítanak. Tulajdonképpen mindvégig tátott szájjal figyeljük az eseményeket, szorítunk a katasztrófát elszenvedni kényszerülő családtagokért, vagyis „izgulunk mint állat”… kemény az élmény, ehhez mérten pedig kemény és letaglózó a hangulat is, amelyet Bayona már a film első percétől fogva ügyesen megteremt… és hát nehéz is egy ilyen erős felütést megtartani és a nyomasztó atmoszférát végigvinni bő 90 percen keresztül. A rendezőnek ez nem is sikerült igazán, Hollywood elvárásai érezhetően rányomták a bélyegüket az alkotásra. A film második felében már bele-belefutunk egy-két kínosan szentimentális jelenetbe és tipikus amerikai klisébe, s így az egyébként remek első félidő és a csöpögősebb második felvonás között túl nagy lesz a kontraszt.
Kár, mert ezekre a hatásvadász elemekre nem igazán lett volna szüksége a történetnek, hiszen ezek nélkül is éreztük, átéreztük volna a drámát. 


Ami a szereplőket illeti: Naomi Watts kiváló (2013-ban Oscarra és Golden Globe-ra jelölték az alakításáért!), de a legnagyobb meglepetés a Lucas-t alakító Tom Holland, aki fiatal kis srác létére az egyik legmeggyőzőbb legérettebb játékot prezentálja a filmben. Óriási tehetség a kölyök, bölcsen, megfontoltan játszik. Remélem hallunk még felőle!


Hatásos, kissé hatásvadász, de precíz, jó kivitelezésű alkotás A lehetetlen, egy kifejezetten látványos és székbe szegező első félidővel! Kár azokért az ostoba, buta, felesleges manírokért…

75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése