2014. december 2., kedd

The maze runner - Az útvesztő


…ezekkel az ún. „young adult” filmekkel már tele a padlás. Kezdődött ugye a Twilight-al, majd jött Az éhezők viadala, aztán szép sorban az összes „követő”: a Végjáték, A beavatott és jelen írásunk tárgya a The maze runner.
Az útvesztő is egy fajta antiutópia, de ezúttal a körítés egészen más, hogy úgy mondjam sokkal talányosabb és misztikusabb, mint azt megszokhattuk. Ezért is van, hogy Az útvesztő bő első órája szó szerint a székbe szegez. Egészen odáig kivételesen tempós, lebilincselő és érdekfeszítő a film. 


Az alkotók in medias res belecsapnak a lecsóba: Thomas egy speciális liftben tér magához, amely egy elszigetelt, óriási falakkal körbebástyázott helyre „repíti”. A srácot fiatalok csoportja várja a különös tisztáson; senki sem sejti, ki, hogyan és mi okból került oda, senki sincs tisztában azzal, hogy hol is van valójában. A fiúk csupán annyit tudnak, hogy az őket körülvevő monumentális építmény egy állandóan mozgó és változó labirintus, mely talán a kiutat jelentheti a számukra. Az útvesztő belsejében azonban ezer veszély leselkedik rájuk…
Az az igazság, hogy James Dashner sztorija jó! Érdekes, figyelemfelkeltő, és még unikális is a maga nemében.


Nincsenek igazán nagy nevek, bár egy-két arc innen-onnan ismerős lehet, főleg azok számára, akik látták mondjuk az Igazából szerelem c. romkomot, a Narnia-t vagy a Teen wolf c. tévésorozatot.
Persze hiába A legyek urához hasonlatos alapfelállás, mély erkölcsi tanulságra senki ne számítson. Az útvesztő 'csupán' egy szórakoztató, fantasy-kaland, annak viszont egészen kiváló. 


Bár a film utolsó harmada már némileg kiszámítható és nem is tartogat túl sok meglepetést – addigra mintha elfogyott volna Wes Ball rendező muníciója -, de a lebilincselő és pörgős ’első félidő’ miatt mindenképpen jár a bazi nagy piros pont! 


Természetesen lesz folytatás, egyrészt, mivel Dashner könyv-trilógiája óriási siker, másrészt pedig: a hollywoodi mércével mérve meglepően kis büdzséjű (35 millió dollár!) The maze runner már a nyitóhétvégén visszatermelte a ráfordított összeget, s azóta már világszerte bő 100 milliót fialt… Kell ennél hathatósabb érv?
Szóval várjuk a The maze runner 2-t! Bizonyos tekintetben tűkön ülve, hiszen sok megválaszolatlan kérdés maradt még a történettel kapcsolatban, némileg azonban tartunk is a folytatástól, mivel a lezárás alapján „kinézhet” egy sablonosabb második etap is… Bízunk benne, hogy Wes Ball – vagy az esetleges utódja – tudja majd tartani a szintet.
Ez így korántsem rossz ’alap’!

70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése