2014. december 10., szerda

The great debaters


Vitatkozzunk! Vitatkozni „ér”, a vita előrevisz - ugyanakkor a vitát tudni kell kezelni és lefolytatni
Az ún. vitaköröknek és vitabajnokságoknak nagy hagyománya van az amerikai egyetemi közösségek életében.  A film egy ’30-as években tevékenykedő texasi afro-amerikai disputaválogatott ténykedését követi nyomon, nagyjából a klasszikus sportfilmek analógiája mentén…
…ezen felül a The great debaters egyfajta példabeszédnek is tekinthető, de szerencsére csak viszonylag kis mértékben demagóg. 


Denzel Washington első rendezése visszafogott, lassan csordogáló, konvencionális filmalkotás. Bejárja a hasonszőrű sportfilmek kötelező stációit, de jó arányérzékkel bír, még úgy is, hogy a kötelező didaktikus nagyívű monológok és szentenciák sem hiányoznak belőle. …és természetesen a debater-ek nem pusztán a dicsőségért küzdenek, a cél ennél sokkal nemesebb: az egyenjogúság, az egyenrangúság és a faji előítéletek eltörlésének kivívása.
A színészek remekül teljesítenek, kiváltképp a két Denzel – Washington és Whitaker. Ez utóbbi egyébként a szülők Denzel Washington iránti imádatának köszönhetően kapta keresztnevét… 


Klasszikus dramaturgiájú, jó értelembe vett tipikus hollywoodi mozi a The great debaters… Megindítóan őszinte alkotás, amelyből ugyan hiányzik a katarzis és a valódi mélység, s kicsit talán dagályos is, de képes kellemes perceket és pillanatokat okozni. 

75% 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése