2014. december 6., szombat

Deliver us from evil - Távozz tőlem, Sátán!


Scott Derrickson (Sinister; Ördögűzés Emily Rose üdvéért) Távozz tőlem, Sátán c. munkája bizonyos tekintetben filmes mérföldkő. No nem azért, mert olyan kurva jó – egyébként nem is rossz! -, hanem az okból, mert ez idáig még senki sem házasította össze a krimi és a horror genre-t ily módon.


…A Deliver us from evil tele van mellényúlásokkal és dramaturgiai bakikkal, nem beszélve arról, hogy a dialógok helyenként bántóan klisések, továbbá a narratíva sem hoz az imént említett zsánerek kedvelőinek túl sok újdonságot.
Ezzel együtt – vagy ennek ellenére – azonban a film működik!
Mindez nagymértékben köszönhető Derrickson kísérletező kedvének, továbbá a jó érzékkel összeválogatott színészgárdának. Bár a Sarchie nyomozó társát alakító Joel McHale fején elég hülyén mutat a fullcap, Edgar Ramirez (A titánok haragja; Zero dark thirty; A Bourne-ultimátum) remek a hipster pap szerepében, s Eric Bana is szuggesztív – még úgy is, hogy a lehető legklisésebb zsaru karakter, akihez az utóbbi időben szerencsénk volt.
A horror-faktor jól funkcionál (óriási megfejtésekre azért senki ne számítson!), s a krimi szál is okés nagyjából (természetesen akadnak logikai bukfencek, de annyira teper és pörög a film, hogy mindez lényegtelen a végkimenetel és a hatás szempontjából).


A Távozz tőlem, Sátán gyengeségei a Sarchie nyomozó családi drámáját bemutató szcénák, és a korábban már említett elcsépelt – helyenként megmosolyogtatóan elcsépelt!!! – párbeszédek.
A közel 120 perc azonban húz, lüktet, Derrickson kiváló tempót diktál, s egy-egy jelenet valóban félelmetes és hátborzongató, még úgy is, hogy szinte már mindet láttuk valahol korábban.
A záró ördögűzős szcéna very scary, a krimi és a horror elemek jól megférnek egymás mellett… 


Rengeteg áthallás (van itt egy nagy adag ’Hetedik’ utánérzés, de természetesen az összes eddigi ördögűzős mozi is megelevenedik…), számos klisé jellemzi a filmet, de Scott Derrickson mindezt valahogy jó érzékkel – vagy jó szerencsével - egészen klasszul mixelte össze…
…szórakoztató crossover movie a Távozz tőlem, Sátán. Ha nem táplálunk túl nagy elvárásokat az irányába, akkor akár még a meglepetés erejével is hathat.
Break on through to the other side!

65%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése