2014. december 11., csütörtök

Housebound


A deviáns Kyle-t egy elbaltázott rablási kísérlet után 8 hónap házi őrizetre ítéli a bíróság. A modortalan csaj a hosszúnak és unalmasnak ígérkező terminust az édesanyja házában kénytelen tölteni, ahonnan annak idején 20 évesen fejvesztve menekült. Kyle-nak tehát fel kell vennie a kesztyűt az akadékoskodó, megrögzött, maradi gondolkodású, feszt otthonkában rohangáló Muterral és …a ház szellemeivel, akiknek köszönhetően egyre több furcsa és különös esemény történik a pecóban. A kényszerhelyzetből fakadóan Kyle úgy dönt, hogy a végére jár a dolgoknak…


…ha már Peter Jackson ajánl egy filmet, akkor az nem lehet annyira szar… és láss csodát, az új-zélandi független horror-comedy valóban okés, mi több, üde színfoltja az egyébként mellőzött műfajnak.
A Housebound felütése és hangulata nagyban hasonlít Jackson korábbi, még Új-Zélandon forgatott hasonló stílusú alkotásaira a Törjön ki a frászra és a Hullajóra… Azzal a különbséggel, hogy az első filmes rendező-forgatókönyvíró, Gerard Johnstone filmje kevésbé horrorisztikus, vért tulajdonképpen csak a mozi utolsó felében látunk, akkor is inkább vicces és abszurd a ’fröcsögés’


Alapvetően ez egy bizarr történet. Vannak vígjátéki elemek, amelyeket főként az écsanya karakterének köszönhetünk, illetve az alapszitunak (tékozló fiú – helyesbítünk: lány – hazatér a szülői házba, és természetesen minden fenekestül felfordul…), de inkább az abszurditás dominál. A figurák nem túl erőteljesek, de Johnston ügyelt arra, hogy a jellemrajzok karakteresek és ezáltal könnyen beazonosíthatóak legyenek. Nincsenek felesleges sallangok, de ez a fajta pőreség kifejezetten jól áll a filmnek. Kár is lett volna túlagyalni ezt a sztorit.
A szereplők közül Morgana O’Reilly-n (Kyle) és az édesanyát alakító Rima Te Wiata-n kívül még az Amos-t megformáló Glen-Paul Waru ügyefogyott, paranormális ügyekre „szakosodott” zsaru karaktere marad meg, de tulajdonképpen a szkript tele van emlékezetesebbnél emlékezetesebb, furábbnál furább ún. weirdo-kkal. 


Gerard Johnston Housebound-ja nem egy nagyívű alkotás, de különös, szerethető kis mozi, melynek megtekintése, főként az egyedi ízeket és hangulatokat kutató és méltányoló közönség számára kiváltképp javallott. Egy-egy forgatókönyvbéli következetlenség azért akad, de nem szeretnénk kukacoskodni.
A film az egyik legötletesebb, leginvenciózusabb scary movie, amit az utóbbi időben láttunk. 

75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése