2014. december 22., hétfő

Home alone - Reszkessetek, betörők!


Azt már tudjuk, hogy "Nincs Karácsony Kevin nélkül", az RTL Klub marketingesei tesznek róla, hogy belénk ívódjon a frázis; de ez egyszer egyet értünk a kereskedelmiekkel, ugyanis a Home alone megkérdőjelezhetetlenül az egyik - hanem a - legjobb kari movie ever!
Bár a filmhez készült egy jóval gyengébb folytatás is, majd aztán egy harmadik rész, tök ismeretlen szereplőkkel és igazi Kevin nélkül, a Reszkessetek betörők egy kiváló, szinte tökéletes családi feel good mozi a műfaj aranykorából, a ’90-es évekből, egészen pontosan 1990-ből. 


TUDTAD, HOGY?

A film 15 millió dollárból készült, és mostanra már világszerte közel 300 milliót fialt. Ezzel ez a legtöbbet kereső 1990-ben forgatott mozi!

„Úúú Buzz, a barátnőd…”: a képen a film art directorának a fia (!!!) látható, mivel a rendező, Chris Columbus szemétségnek tartotta volna, hogy egy kövér tinédzser lányon élcelődjenek.

Pesci szándékosan kerülte Culkin-t a forgatáson, hogy az hitelesebben tudja hozni a betörő-gyűlölő kis srác karakterét.

Abban a jelenetben, amikor Harry kiakad Kevinre, Pesci eleinte a „fuck” szócskát kezdte el mantrázni, megfeledkezve arról, hogy nem egy újabb gengszter filmet, hanem egy családi vígjátékot forgat. Columbus azt tanácsolta neki, hogy a „fuck” helyett a „fridge” szót ismételgesse. Bejött!

Az „Angels with filthy souls”, vagyis „A szennyes lelkű angyalok” valójában nem létezik. A kamu-filmet (illetve azt a bizonyos jelenetet) az 1938-as Mocskos arcú angyalok c. többszörösen Oscar-jelölt film-noir mintájára készítették Columbus-ék.


John Candy monológja, amelyben elmeséli, hogy a kisfiát egyszer ott felejtette a ravatalozóban, eredetileg nem volt benne a szkriptben, a színész improvizálta azt. 

A „díszek”, amelyekbe Marv beletapos a filmben, valójában cukorkák voltak. 

Az a jelenet, amikor Kevin fogkefét vásárol („… jóváhagyta ezt a fogkefét az amerikai fogorvosok szövetsége?”), a Home alone - projekt első rögzített szcénája volt. 

John Heard a Reszkessetek, betörők! bemutatója előtt egy interjúban konkrétan „leszarozta” a még vágatlan nyersanyagot, és úgy nyilatkozott, hogy megbánta, amiért részt vett a forgatáson, mert a film rossz, és biztosan bukás lesz. Pár hónappal a sikeres premier után a színész nem győzött elnézést kérni Chris Columbus-tól a felelőtlen kijelentése miatt...


Rengeteg mű havat használtak a készítők a forgatás során, amelyet a Chicago-i Opera speciális gépezetével állítottak elő. 

…Robert DeNiro végül visszautasította Harry szerepét…

Néhány Elvis rajongó váltig állítja, hogy a „Király” feltűnik a filmben!!! Mégpedig abban a jelenetben, amikor Mrs. McCallister kiveri a balhét a reptéren, mielőtt John Candy figurájával találkozna. Légy résen! 

McCallister-ék Winnetka-i háza 2012 márciusában kelt el, 1,5 millió dollárért. Természetesen a ’90-es évek közepe óta igazi turistalátványosság a pecó! 


Chris Columbus számos rokona cameo-zik a filmben!

A rendőrkapitányságon játszódó jeleneteket egy helybéli iskola irodájában vették fel.

Peter McCallister szerepét az alábbi sztárok utasították vissza John Heard utólagos örömére – a teljesség igénye nélkül a lista: Michael Douglas, Kevin Costner, Dan Aykroyd, Chevy Chase, Sean Penn, Sylvester Stallone (!!!), Rick Moranis, Bill Murray, James Belushi, Jack Nicholson, Tom Hanks, Harrison Ford etc.

Ugyanez Mrs. McCallister szerepét alapul véve: Sigourney Weaver, Diane Keaton, Holly Hunter, Carrie Fisher (!!!), Sharon Stone, Anjelica Huston, Michelle Pfeiffer, Bette Midler, Jamie Lee Curtis etc.

90%


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése